Ismail Haniyeh, den politiske leder af Hamas, blev dræbt i Irans hovedstad Teheran i, hvad Hamas har beskrevet som et “forræderisk zionistisk angreb.”
Ifølge Al Jazeera var Haniyeh i Teheran for at deltage i præsident Masoud Pezeshkians indsættelsesceremoni, da han og en af hans livvagter blev dræbt af et projektil, der ramte den bolig de opholdte sig i.
Hamas og Irans Islamiske Revolutionsgarde (IRGC) har anklaget Israel for at stå bag attentatet.
Anklage mod Israel
Hamas og Irans Islamiske Revolutionsgarde (IRGC) har entydigt anklaget Israel for at stå bag det dødelige angreb på Ismail Haniyeh. I en erklæring fra Hamas lyder det bevægelsens leder ”blev dræbt i et forræderisk zionistisk angreb på en bopæl i Teheran.”
IRGC udsendte også en erklæring, hvor de bekræftede attentatet på Haniyeh og fordømte angrebet: “Tidligt i morges blev en Ismail Haniyehs bopæl i Teheran ramt, hvilket resulterede i hans og en af hans livvagters død. Årsagen er under efterforskning og vil snart blive offentliggjort.”
Israelske myndigheder har valgt at forblive tavse omkring attentatet på Haniyeh. Ifølge israelske medier har premierminister Benjamin Netanyahu beordret sine ministre til ikke at kommentere attentatet.
Internationale Reaktioner
Attentatet på Ismail Haniyeh har udløst en bølge af reaktioner fra hele verden. Mange lande og organisationer har fordømt attentatet og udtrykt bekymring for yderligere eskalation i regionen.
Hamas har reageret skarpt på drabet på deres politiske leder, Ismail Haniyeh. I en erklæring fra Hamas lød det: “Dette attentat af den israelske besættelse af broder Haniyeh er en alvorlig eskalering, der sigter mod at bryde Hamas’ vilje og vores folks vilje,” sagde senior Hamas-officer Sami Abu Zuhri. “Hamas er et koncept og en institution, ikke enkeltpersoner. Hamas vil fortsætte ad denne vej, uanset hvilke ofre det kræver, og vi er sikre på sejr.”
Officielt har Israel valgt at forblive tavse omkring drabet på Haniyeh. Ifølge israelske medier har premierminister Benjamin Netanyahu beordret sine ministre til ikke at kommentere hændelsen. Dog har Israels minister for arv og kultur, Amichai Eliyahu, offentligt fejret drabet på Haniyeh på sociale medier. “Dette er den rette måde at rense verden for dette snavs. Ingen flere opfundne freds-/overgivelsesaftaler. ikke mere nåde,” skrev Eliyahu på X. “Den jernnæve, der vil ramme dem, er den, der vil bringe fred. Haniyehs død gør verden en smule bedre.”
Iran har reageret skarpt på attentatet. Irans leder, Ayatollah Ali Khamenei, lovede en “hård straf” til Israel og erklærede tre dages sorg. “Den kriminelle og terroristiske zionistiske regering myrdede vores kære gæst i vores hus og gjorde os sørgende, men det åbnede også op for en hård straf mod dem selv,” sagde Khamenei i en erklæring.
Irans præsident, Masoud Pezeshkian, lovede, at landet vil forsvare sin territoriale integritet og sørge for, at angriberne fortryder deres handling. “Den Islamiske Republik Iran vil forsvare sin territoriale integritet, ære, stolthed og værdighed og vil sørge for, at de terroristiske angribere fortryder deres feje handling,” sagde Pezeshkian på X.
FN’s generalsekretær António Guterres udtrykte bekymring for den forværrede situation og opfordrede til tilbageholdenhed fra alle parter. “Jeg er dybt bekymret over den seneste eskalering og opfordrer alle parter til at udvise maksimal tilbageholdenhed og undgå handlinger, der kan forværre situationen yderligere,” sagde Guterres i en pressemeddelelse.
USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, afviste enhver amerikansk involvering i attentatet og gentog opfordringerne til våbenhvile og løsladelse af israelske gidsler. “USA var ikke involveret i eller bekendt med drabet på Haniyeh,” sagde Blinken og tilføjede, “vi opfordrer til en våbenhvile og løsladelse af alle israelske gidsler.”
Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, har kraftigt fordømt attentatet og kaldt det “en fej og farlig udvikling.” Ifølge en erklæring fra nyhedsbureauet Wafa sagde Abbas: “Dette attentat er en fej handling og en farlig udvikling, som kræver en samlet palæstinensisk reaktion. Vi opfordrer vores folk til at stå sammen og være tålmodige og standhaftige over for den israelske besættelse.”
Gaza
I Gaza har drabet på Ismail Haniyeh skabt en bølge af bekymring blandt befolkningen. Haniyeh, der var en central figur, var kendt af mange for sin pragmatiske tilgang og sin stærke tilknytning til Gaza, skriver Al Jazeera. Han voksede op i Shati-flygtningelejren og blev betragtet som en repræsentant for de mange palæstinensere, der blev fordrevet fra deres hjem i 1948.
Al Jazeera rapporterer, at mange i Gaza ser Haniyeh som en moderat leder, der arbejdede hen imod en våbenhvile og en fredelig løsning. “Haniyeh var en nøglefigur i forhandlingerne, og hans død skaber stor usikkerhed om fremtiden for disse samtaler,” udtaler Al Jazeeras korrespondent, Hani Mahmoud.
Sorgen over drabet på Haniyeh er dybt følt i Gaza, hvor han var en populær leder. “Han voksede op i en flygtningelejr og repræsenterede flertallet af befolkningen, der stammer fra flygtningefamilier,” forklarede Mahmoud. “Hans død er ikke kun et tab for Hamas, men for alle palæstinensere, der så ham som en stemme for moderation og pragmatisme.”
Med drabet på Haniyeh frygter mange, at krigen vil eskalere yderligere. Spændingerne var allerede høje, efter at Israel meddelte, at de havde rettet et angreb mod en højtstående Hizbollah-kommandør i Beirut tirsdag. “Dette er en enorm eskalering. Hvad der skete i går i Libanon, og hvad der skete i dag i Teheran. Det er en eskalering fra Israels side, og det vil få betydelige konsekvenser,” udtalte Sami al-Arian, direktør for Center for Islam og Globale Anliggender ved Istanbul Zaim Universitet, ifølge Al Jazeera.
Sundhedsministeriet i Gaza oplyser, at mindst 39.445 palæstinensere er blevet dræbt, og 91.073 er blevet såret i israelske angreb på Gaza siden den 7. oktober.
Hvem er Ismail Haniyeh
Ismail Haniyeh, der blev dræbt i en alder af 62 år, var en fremtrædende figur i den palæstinensiske bevægelse og en central leder i Hamas. Han blev født i Shati-flygtningelejren i Gaza City til forældre, der blev fordrevet fra deres hjemby Asqalan (nu kendt som Ashkelon) i 1948, da Israel blev dannet.
Som ung mand var Haniyeh aktivist på det Islamiske Universitet i Gaza City, hvor han studerede arabisk litteratur. Under sine studier i 1983 sluttede han sig til Den Islamiske Studenterblok, en organisation, der bredt betragtes som forløberen for Hamas.
Da den første intifada brød ud i december 1987, deltog Haniyeh i demonstrationerne mod den israelske besættelse. Samme år blev Hamas grundlagt, og Haniyeh var blandt de yngre medlemmer. Israel fængslede Haniyeh mindst tre gange, og efter at have afsonet sin længste straf på tre år blev han udvist til Libanon i 1992 sammen med hundredvis af andre Hamas-medlemmer, herunder højtstående ledere som Abdel-Aziz al-Rantissi og Mahmoud Zahhar.
Haniyeh vendte tilbage til Gaza et år senere efter indgåelsen af den første Oslo-aftale og blev en nær fortrolig af Sheikh Ahmad Yassin, Hamas’ åndelige leder og grundlægger. Efter Yassins løsladelse fra fængsel i 1997 blev Haniyeh udnævnt til hans assistent.
Denne fremtrædende position gjorde Haniyeh til et mål for israelske attentatforsøg. I september 2003 overlevede Haniyeh og Yassin et israelsk attentatforsøg ved at undslippe en bygning i Gaza City sekunder før den blev ramt af et israelsk luftangreb. Yassin blev dræbt nogle måneder senere af israelske styrker, og al-Rantissi blev dræbt den følgende måned i et israelsk helikopterangreb.
Efter drabet på Yassin steg Haniyehs popularitet i Hamas. “Efter 2003 vandt Haniyeh stor popularitet blandt Hamas’ folk på grund af hans holdning, position og medieoptrædener,” fortalte Hassan Barrari, analytiker og professor ved Qatar Universitet, til Al Jazeera. “Han forblev en fremtrædende figur indtil sin død.”
Haniyehs status i den palæstinensiske bevægelse voksede yderligere i 2006, da Hamas stillede op til de palæstinensiske valg for første gang siden grundlæggelsen. I en sejr vandt Hamas flest stemmer, hvilket gjorde Haniyeh til premierminister for den Palæstinensiske Myndighed (PA).
Resultatet kom som en overraskelse for USA, der havde opfordret til valgene. Den daværende senator fra New York, Hillary Clinton, udtalte i lækkede optagelser efter valgene: “Jeg tror ikke, vi skulle have presset på for valg i de palæstinensiske områder. Jeg tror, det var en stor fejl. Og hvis vi skulle have presset på for et valg, skulle vi have sørget for at gøre noget for at bestemme, hvem der ville vinde.”
Imod Hamas’ centrale rolle i den palæstinensiske regering standsede vestlige regeringer bistand til PA, hvilket satte organisationen under alvorligt økonomisk pres, skriver Al Jazeera. USA og mange andre vestlige lande betragter Hamas som en “terrororganisation.”
På grund af det vestlige pres og de stigende spændinger mellem Hamas og Fatah afsatte PA-præsident Mahmoud Abbas Haniyeh og opløste hans regering. Dette resulterede i en selvstændig Hamas-ledet regering i Gaza i 2007, ledet af Haniyeh.
Efter at have taget magten over Gaza indførte Israel, i samarbejde med Egypten, en blokade af enklaven, som har varet i 17 år. “Denne blokade bør ikke bryde vores vilje og bør ikke forvandle denne konflikt til en intern palæstinensisk konflikt. Konflikten bør være mod dem, der har indført blokaden mod det palæstinensiske folk,” sagde Haniyeh i en pressebriefing i 2006.
Haniyeh blev udnævnt til politisk leder af Hamas i 2017, hvor han erstattede Khaled Meshal. Han ledede Hamas’ diplomati fra flere forskellige steder, herunder Tyrkiet og Qatars hovedstad, Doha, hvor han var forhandler i våbenhvileforhandlinger og engagerede sig i samtaler med Iran, en nøgleallieret for den palæstinensiske kamp om frihed, skriver Al Jazeera.
“Haniyeh var en politisk skikkelse og en pragmatisk leder,” sagde den palæstinensiske politiske analytiker Nour Odeh til Al Jazeera. “Han var kendt for at opretholde meget positive relationer med palæstinensiske ledere fra alle fraktioner.”
Efter angrebene den 7. oktober i det sydlige Israel gjorde den israelske regering det klart, at højtstående Hamas-ledere er på deres liste over mål. Mange af Haniyehs nære familiemedlemmer er blevet dræbt i Gaza siden da.
I april blev tre af hans sønner dræbt i et israelsk luftangreb på deres bil. Fire af hans børnebørn blev også dræbt – tre piger og en dreng. Ifølge Haniyeh er i alt 60 af hans familie blevet dræbt i de sidste 10 måneder.
“Alle vores folk og alle familierne i Gaza har betalt en høj pris med deres børns blod, og jeg er en af dem,” sagde han i et interview, ifølge Al Jazeera.
Attentatet på Haniyeh markerer det seneste drab på en højtstående Hamas-leder. Før det blev den højtstående Hamas-embedsmand Saleh al-Arouri dræbt i et israelsk droneangreb i Beirut tidligere i år.
Barrari udtalte til Al Jazeera, at israelske attentater aldrig har kunnet eliminere Hamas fuldstændigt før og heller ikke vil nu. “Det er ikke som om Israel kæmper mod en mafia. Disse mennesker repræsenterer den palæstinensiske modstand,” sagde han.
Kilde: Al Jazeera
Billede: Al Jazeera – Nyhedsdækning