Nyheder

Barske levevilkår i Gaza sætter de gravide kvinders og nyfødte børns liv på spil

Puls48

Udgivet af: Maimoonah Iqbal

Efter ni måneders intens krig er adgangen til sundhedspleje i Gaza blevet endnu mere begrænset, især for de mest sårbare grupper som gravide kvinder og børn. Denne sårbarhed forværres yderligere af gentagne fordrivelser, usikre levevilkår og ernæringsmæssige mangler. Manglen på adgang til nødvendig sundhedspleje har ført til, at Médecins Sans Frontières (MSF) nu rapporterer om en stigning i præmature fødsler og underernæring blandt børn i det sydlige Gaza.

“Sundhedsrisiciene for gravide kvinder i Gaza er alvorlige og øger risikoen for komplikationer som eklampsi, blødninger og sepsis, som kan være livstruende, hvis ikke de behandles hurtigt,” forklarer Mercè Rocaspana, sundhedsrådgiver for MSF.
Hun tilføjer yderligere, at “det kollapsede sundhedssystem og den forsinkede adgang til behandling i Gaza udgør en betydelig fare for både gravide kvinder og deres børn.”

I Khan Younis, den sydlige del af Gaza, oplever Hanin også konsekvensen af den lange krig og den mangelfulde nødhjælp. Da Hanin søgte hjælp til sin underernærede datter, var det næsten allerede for sent. Tiden var knap og hendes datters overlevelsesmuligheder var ganske små.

“Mit barn var i livstruende tilstand. De henviste os til hospitalet, men der var ingen transportmuligheder,” fortæller Hanin.
Ved hjælp af en trækvogn nåede de frem til MSF’s indlæggelsescenter for ernæringsterapi.

“Mit barn var udmattet” fortsætter Hanin. “Hun hvilede sit hoved på mig og rykkede ikke på sig under hele rejsen. Min datter var nær døden, allerede inden vi nåede frem til hospitalet.”

Al-Nasser hospitalet står alene med en tung opgave.

Som det eneste fungerende hospital i Khan Younis har sundhedspersonalet i Al-Nasser Hospitalet til ansvar at yde pleje til samtlige gravide kvinder og børn i området. Hospitalet oplever dagligt en stor tilstrømning af patienter, hvilket hospitalet ikke længere har kapacitet til at håndtere.
Mellem den 29. juni og 5. juli registrerede børneakutmodtagelsen over 2.600 konsultationer, hvilket svarer til, at omkring 300 børn blev behandlet dagligt. Den store tilstrømning har resulteret i mangel på senge, hvorfor syge og sårede børn må deles om dem. Dette vanskeliggører og komplicerer behandlingen yderligere.

Al-Nasser hospitalet står overfor en voldsom stigning i akut medicinsk behov samtidigt med, at der er alvorlig mangel på nødvendige forsyninger på hospitalet.
Denne mangel truer både kvaliteten og omfanget af den pleje, der kan tilbydes patienterne.

Tilbage i februar måned stormede de israelske styrker hospitalet og belejrede bygningen. MSF-holdet blev på grund heraf tvunget til at flygte og dermed efterlade de syge patienter til det uvisse.
Efter 3 måneder vendte holdet tilbage igen, og med tæt samarbejde med sundhedsmyndighederne i Gaza og andre internationale organisationer blev fødeafdelingen samt børneafdelingen genåbnet. Herunder blev et center for psykoterapeutisk behandling også etableret. Sundhedspersonalet i Al Nasser hospitalet begyndte derudover også at yde støtte til de børn, som lå i intensivafdelingerne.

Dårlige sanitære forhold forværrer den humanitære katastrofe.

“Vi oplever en hidtil ukendt grad af underernæring blandt børn i Gaza,” siger Joanne Perry, læge og projektmedarbejder hos MSF, som arbejder på Al-Nasser Hospitalet. “Folk lever i telte med meget begrænset adgang til rent vand og ekstremt dårlige sanitære forhold. Bombardementerne har ødelagt kloak- og vandforsyningssystemerne, hvilket har ført til diarré, dehydrering, hepatitis A og hudinfektioner blandt børn.”

Tilgang til vital mødreomsorg er vanskelig.

Som det eneste hospital i Khan Younis, der tilbyder fødselshjælp, håndterer Al-Nasser hospitalet og dets medicinske team dagligt mellem 25 og 30 fødsler. Ødelæggelsen af fungerende hospitaler og den generelle nedbrydning af infrastrukturen har skabt store udfordringer for gravide kvinder, der forsøger at nå frem til medicinske faciliteter. Ofte er de nødsaget til at færdes gennem farlige områder uden sikker transport midt i kampene, hvilket forsinker deres adgang til nødvendig sundhedspleje, og øger markant risikoen for komplikationer.

“Jeg kørte alene i en vogn trukket af et æsel til Al-Nasser Hospitalet, da min mand ikke havde økonomiske midler til at følge med,” fortæller Najwa, en gravid kvinde i Gaza.

Efter fødslen må kvinder straks vende tilbage til uhygiejniske forhold. Ofte i telte, hvor de står over for fødevaremangel og konstant stress. Disse omstændigheder øger risikoen for helbredsproblemer for både mødre og deres nyfødte børn.

“Nogle kvinder føder for tidligt, og deres efterfødselskomplikationer forværres ofte af de vanskelige leveforhold.” udtaler Mohamad Shihada, sygeplejefaglig leder hos MSF, og som arbejder i neonatal intensivafsnittet på Al-Nasser Hospitalet.

Al-Nasser Hospitalet, som har den eneste fungerende fødeafdeling i det sydlige Gaza, står over for store udfordringer med at håndtere kapaciteten. Genåbningen af føde- og børneafdelingerne er et skridt i den rigtige retning, men det er ikke nok. For at lindre lidelserne for de mange mennesker fanget i Gaza-striben, herunder gravide kvinder og børn, er en øjeblikkelig og vedvarende våbenhvile samt fri adgang til humanitær hjælp afgørende.

Køb abonnement hos Puls 48 eller støt via mobilepay: 18459

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.

Kort nyt
Debatindlæg
Mest læste nyheder
Puls 48 Anbefaler
Følg os på:

Vi samarbejder med et stort netværk af journalister, der sikrer nøjagtig og aktuel dækning fra de mest essentielle steder og begivenheder. Vores ambition er at dække de historier, der fortjener opmærksomhed, og præsentere faktuel nuanceret indsigt.

Tak, du er nu tilmeldt puls48 nyhedsbrev

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.