Israels krig mod Gaza

Borgerforslag mod dansk våbeneksport til Israel nærmer sig Folketinget

Det virker utænkeligt for de fleste danskere, at Danmark er involveret i mulige krigsforbrydelser. Så sent som i sidste uge var dansk-udrustede F-35 kampfly dog igen i luften over Gaza, hvor de dræbte mere end 130 børn på bare ét enkelt døgn. Og det er langt fra første gang, at danskproduceret udstyr er involveret i Israels krig mod Gaza. Derfor sender titusindvis af danskere nu en klar besked til den danske regering med deres underskrifter på et borgerforslag.

Puls48

Billedet er taget i Nordhavn (Foto/ kosmorama kultur)

Udgivet af: Ditte Bloch Noer

Tirsdag d. 18. marts vågnede verden op til forfærdelige nyheder. Samtlige internationale nyhedsmedier rapporterede om blodige scener i Gaza efter Israels endegyldige brud på våbenhvileaftalen. Israels genoptagelse af krigen resulterede i den dødeligste dag siden november 2023 med mere end 400 dræbte og flere tusinde sårede. CNN rapporterede, at mere end 130 børn og mange kvinder var blevet dræbt, inklusive hele familier, og anerkendte internationale humanitære organisationer beskrev forfærdelige scener fra de i forvejen ødelagte og underbemandede hospitaler, hvor det væltede ind med sårede og døde, mens familier udenfor desperat søgte efter familiemedlemmer begravet under murbrokkerne.

Dagen efter, den 19. marts, delte Danwatch den seneste artikel i en lang række af dybdegående artikler udarbejdet sammen med dagbladet Information, der dokumenterer, hvordan dansk-udrustede kampfly har været helt centrale i Israels bombardementer af Gaza. Blot få dage før Israels dødbringende luftangreb, modtog det israelske militær tre spritnye F-35 kampfly med danske komponenter, der ifølge dem selv øger deres “dødelige kapaciteter”.

Artikelserien afdækker, hvordan Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma i årevis har produceret dele til Israels F-35 kampfly, som anvendes til at bombe Gaza med. Leverancer, der giver Terma en omsætning på over en milliard kroner.  Ligeledes afdækkes det i artiklerne, hvordan danske Mærsk fra september 2023 til september 2024 har fragtet mere end 2.100 forsendelser med militært gods til Israel, og dermed spiller en afgørende rolle i våbenforsyningskæden.

Senest har Ekstra Bladet belyst, hvordan Mærsk gennem hele krigen mod Gaza har sejlet pansrede mandskabsvogne og patronhylstre til Israel i deres ikoniske skibscontainere. Adskillige eksperter vurderer, at våbeneksporten er i strid med Danmarks internationale forpligtelser, og at den danske regering fortsætter eksporten velvidende, at dansk udstyr anvendes til at begå mulige krigsforbrydelser. 

Det har nu fået tusindvis af danskere til at underskrive borgerforslaget ‘Danmark skal stoppe al direkte og indirekte våbenhandel med Israel – inklusiv F-35 samarbejdet’, der i skrivende stund har 42.430 underskrifter og dermed nærmer sig de 50.000 underskrifter, som kræves, før det kan fremsættes som et beslutningsforslag i Folketinget. Borgerforslaget er endnu et forsøg på at råbe den danske regering op med kravet om, at Danmarks medvirken i Israels krig mod Gaza skal stoppe. Som Honey Biba Beckerlee, én af initiativtagerne bag borgerforslaget forklarer:

Vi bliver nødt til at kæmpe for det palæstinensiske folks overlevelse, og for at Danmark som det mindste overholder internationale konventioner. Det er ikke en mulighed at give op. Vores statsminister og udenrigsminister har udtalt, at de vil kæmpe for at internationale spilleregler bliver overholdt. Det er pinligt dobbeltmoralsk, når Danmark ikke selv lever op til vores internationale forpligtelser. Vi må holde dem ansvarlige for deres udtalelser og holde fast i, at Danmark skal overholde de internationale spilleregler, som vi selv har skrevet under på i både FN og EU.

Alvorlige brud på international lovgivning

Det er langt fra første gang, at Danmarks problematiske våbeneksport til Israel tiltrækker sig både dansk og international opmærksomhed.

Helt tilbage i april 2023 afdækkede den internationale menneskerettighedsorganisation Euro-Med Human Rights Monitor, hvordan de israelske F-35 kampfly, der i maj 2021 og august 2022 bombede Gaza og dræbte 75 børn, var udstyret med dansk-producerede dele. Allerede dengang fremhævede en juridisk forsker, at Danmarks våbenhandel med Israel indebar alvorlige brud på international lovgivning. Danmark har tilsluttet sig både FN’s Våbenhandelstraktat, Folkedrabskonventionen og EU’s Fælleserklæring for Våbeneksport, som forpligter den danske stat til at forhindre folkedrab og sikre, at salg af våben og militært udstyr ikke bidrager til krigsforbrydelser eller krænkelser af menneskerettighederne.

Den 1. september sidste år bragte Information en artikel med beskrivelser af de angreb og drab, som Danmark dokumenteret har været medvirkende til bl.a. et angreb på den humanitære zone i Al-Mawasi i Gaza den 13. juli 2024. I forbindelse med artikelserien, som artiklen er en del af, har Danwatch og Information interviewet adskillige danske og internationale juridiske eksperter, der alle vurderer, at Danmark handler i strid med folkeretten og internationale konventioner. En lang række af andre lande, herunder Holland, Belgien, Canada, Japan, England, Italien og Spanien har i modsætning til Danmark helt eller delvist stoppet deres våbeneksport til Israel som en konsekvens af heraf. 

I en fælles erklæring udsendt i februar 2025 opfordrer 232 civilsamfundsorganisationer F-35-partnerlande til at stoppe al våbeneksport til Israel i overensstemmelse med deres internationale forpligtelser. Dette er en klar opfordring til blandt andre Danmark, der fremfor at leve op til vores forpligtelser i henhold til FN’s Våbenhandelstraktat, Folkedrabskonventionen og EU’s Fælleserklæring for Våbeneksport fortsætter det kontroversielle våbensalg til Israel. Da den danske regering havde muligheden for retmæssigt at stoppe våbeneksporten, valgte de i stedet at ændre lovgivningen for at kunne fortsætte eksporten på trods af de klare indikationer på, at dansk-produceret udstyr er involveret i mulige krigsforbrydelser.

Det har fået Amnesty Danmark, Oxfam Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation, Al-Hag, til at anlægge en historisk sag mod den danske stat i forsøget på at få stoppet den danske våbeneksport, der anvendes til at begå mulige krigsforbrydelser og folkedrab i Gaza. De fire menneskerettighedsorganisationer oplyser, at våbeneksporten strider imod Danmarks internationale forpligtelser, da Danmark risikerer at muliggøre drab på civile med den fortsatte eksport. 

Ifølge politisk rådgiver i Amnesty Danmark, Annette Stubkjær Rimmer, understreger Israels nylige voldsomme bombardementer af Gaza det akutte behov for at få standset de danske leverancer til Israel:

I gårsdagens bombardementer af Gaza blev mere end 130 børn dræbt, mens de lå og sov. Mange af dem i et telt på ruinerne af deres hjem. Der er en helt klar risiko for, at de danske våbendele muliggør de massive forbrydelser mod civile palæstinensere, som Israel begår. Derfor skal eksporten stoppe nu.

Mærsk og Terma løber fra deres ansvar

På trods af de mange israelske angreb, som Terma og Mærsks veldokumenteret er dybt involverede i nægter de at påtage sig et ansvar. Generalsekretær for Oxfam Danmark, Lars Koch, er derfor én af mange, der kalder på handling fra Mærsk:

Mærsk har en forpligtigelse til at undgå at bidrage til krigsforbrydelser. Hvis Mærsk ikke har sikret sig, at de transporterede varer bliver brugt til krigen i Gaza, gør virksomheden sig medansvarlig for krigsforbrydelser.

Danwatch og Information har i forbindelse med deres afdækning flere gange uden held forsøgt at få de danske virksomheder i tale. Men Mærsk-repræsentanter har nægtet at kommentere, når de blev spurgt, om de kan garantere, at Mærsk-forsendelser til Israel ikke bliver brugt til at begå krigsforbrydelser i Gaza.

Journalist Kristian Lindhardt har i over et år også forsøgt at få de to virksomheder i tale. Han har optaget de mange forgæves forsøg på at få Terma og Mærsk til at besvare konkrete spørgsmål og påtage sig det ansvar, som den danske regering løber fra. Heller ikke han er endnu lykkedes med at få konkrete svar på den information, han har forelagt til Terma og Mærsk.

En kold mandag morgen i februar forsøgte omkring tusind danske og internationale demonstranter at få Mærsk til at leve op til deres ansvar ved fysisk at blokere Mærsks hovedkvarter i København og afkræve dem svar. Videoer af politiets hårdhændede behandling af de unge, fredelige demonstranter gik efterfølgende hurtigt viralt og satte fokus på kampagnen Mask off Maersk. Én demonstrant endte nogle dage senere med at blive fremstillet i Byretten i København, hvor alle tiltaler mod vedkommende som forventeligt frafaldt. 

Samme uge mødte Salah op i Østre Landsret. Salah er født og opvokset i Gaza, men er i øjeblikket i Danmark som udvekslingsstudent. Den 3. december 2023 sad Salah magtesløs i Danmark, mens Israel bombede løs i Gaza. Salahs barndomshjem blev bombet til ruiner, og Salahs elskede lille nevø blev brutalt dræbt af bombardementer i en slægtnings hus, hvor hans familie havde søgt tilflugt. Salah har derfor lagt sag an for at stoppe dansk våbeneksport til Israel og sikre, at resten af hans familie ikke dræbes af dansk-produceret udstyr.

De alvorlige brud på international lovgivning og frygten for medvirken i mulige krigsforbrydelser fremhæves i det føromtalte borgerforslag, som Honey Biba Beckerlee og titusindvis af danskere i øjeblikket deler og underskriver i håbet om, at den danske regering endelig vil handle: 

Fakta er, at Danmarks våbenhandelsaftaler med både EU og FN kræver, at al våbenhandel stoppes, bare der er mistanke om krigsforbrydelser. Der skal ikke fældes nogen dom, før Danmark skal stoppe våbenhandlen, der skal blot være mistanke og det ved regeringen godt. De forsøger simpelthen at undvige deres internationale forpligtelse og netop derfor skal vi ind i Folketinget og minde dem om deres forpligtelser overfor både menneskerettigheder og begge våbenhandelsaftaler.

Borgerforslaget kan underskrives gennem dette link

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.

Kort nyt
Debatindlæg

Download Puls48 App

Følg os på:

Vi samarbejder med et stort netværk af journalister, der sikrer nøjagtig og aktuel dækning fra de mest essentielle steder og begivenheder. Vores ambition er at dække de historier, der fortjener opmærksomhed, og præsentere faktuel nuanceret indsigt.

Tak, du er nu tilmeldt puls48 nyhedsbrev

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.