Nyheder

Borgerforslaget om at “Danmark har pligt til at forhindre folkedrab” har opnået 50.000 underskrifter.

Puls48

Udgivet af: Ali Youssef

Forslaget blev stillet den 16. januar og skal nu behandles i Folketinget.

På under tre måneder har mere end 50.000 danskere skrevet under på dette borgerforslag om, at “Danmark har pligt til at forhindre folkedrab”.Det betyder, at forslaget nu skal behandles som et beslutningsforslag i Folketinget.

“Regeringen skal først og fremmest anerkende risikoen for folkedrab. Det er så lidt, den faktisk skal,” siger medstifter af Stopfolkedrab.dk, Jonathan Ofir, til Puls48.

“Så følger en række handlinger, herunder stop for våbensalg og diplomatisk pres i form af sanktioner m.m. Disse foranstaltninger kommer som en selvfølge, når risikoen for folkedrab er erkendt,” siger medstifteren.Ud over at den danske regering bør anerkende risikoen for folkedrab i Gaza, lyder det i forslaget, at Regeringen skal “fordømme Israels handlinger.” Og ”stoppe våbenhandel med Israel”.

Blandt andet foreslår man at regeringen skal ”støtte op om Sydafrikas anmodning ved Den Internationale Domstol fra 28. december 2023 og følge enhver foranstaltning fremlagt af domstolen.”
Derudover skal Regeringen “bruge alle diplomatiske, juridiske og økonomiske midler for at standse folkedrabet i Gaza.”, lyder det i borgerslaget.

“Israel sulter bevidst 2 mio. palæstinensere ved ikke at lade nødhjælp komme uhindret ind til Gazastriben. Desuden taler Israel og dets støtter konstant om etnisk udrensning som en ”løsning” på situationen”, udtaler forslagsstiller, Niels Brinch, til Puls48.

Sydafrika rejste sag mod Israel om folkedrab i Gaza
Den 29. december 2023 indgav Sydafrika en klage mod Israel for »folkedrab « i Gaza ved Den Internationale Domstol (ICJ).

Den 26. januar 2024 traf domstolen afgørelse om, at Sydafrika har sandsynliggjort, at visse af Israels handlinger i Gaza kan opfylde kriterierne for folkedrab, som defineret i FN’s folkedrabskonvention af 1948.

Derfor vil domstolen nu undersøge nærmere, om Israel begår folkedrab i Gaza.

Domstolens afgørelse betyder at Israel skal gøre alt for at undgå folkedrab.

Derudover beordrede Domstolen Israel til at forbedre den humanitære situation i Gaza, straffe folk, der opfordrer til folkedrab, og undlade at ødelægge beviser for folkedrab.

“Den menneskeskabte humanitære krise, der udspiller sig i Gaza, er intet mindre end hjerteskærende.

Mangel på nødhjælp og medicinsk forsyning underminerer fundamentalt enhver mulighed for at sikre sundhed og overlevelse for befolkningen i Gaza.

Det er uacceptabelt, at politiske interesser overskygger det grundlæggende ansvar for at beskytte menneskeliv og sikre adgang til nødvendig pleje og behandling.” udtaler medstifter af Stopfolkedrab.dk og overlæge, PhD og klinisk lektor, Suher Othman, til Puls48.

Situation efter ICJ’s afgørelsen

Siden ICJ’s afgørelse er mere end 7.000 palæstinensere blevet dræbt, og der udfoldes en menneskeskabt hungersnød. Flere internationale organisationer har advaret mod hungersnød.

Den 24. marts udtalte UNRWA, der er FN’s organ for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten, at Israel nægter at godkende leveringer af mad til det nordlige Gaza.

Den 28. marts har ICJ beordret Israel til uden forsinkelse at sikre, at der kan bringes fødevareforsyninger ind i Gaza. Afgørelsen fra ICJ kommer efter en anmodning fra Sydafrika, som blev sendt den 6. marts.

Siden den 7. oktober er mindst 32.623 palæstinensere blevet dræbt, og 1139 israelere er blevet dræbt.

Køb abonnement hos Puls 48 eller støt via mobilepay: 18459

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.

Debatindlæg
Mest læste nyheder
Puls 48 Anbefaler
Følg os på:

Vi samarbejder med et stort netværk af journalister, der sikrer nøjagtig og aktuel dækning fra de mest essentielle steder og begivenheder. Vores ambition er at dække de historier, der fortjener opmærksomhed, og præsentere faktuel nuanceret indsigt.

Tak, du er nu tilmeldt puls48 nyhedsbrev

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.