Listen er udarbejdet af Puls48 – opdateret fredag d. 12. juli 2024
Israelske angreb på Gaza fortsætter og resulterer i mange dræbte, herunder børn og kvinder. Omkring 6.400 palæstinensere er meldt savnet, og hospitaler mangler medicinske forsyninger. FN og andre internationale organisationer opfordrer til øjeblikkelig våbenhvile og øget humanitær støtte, mens diplomatiske bestræbelser fortsætter på at finde en løsning.
Kamphandlinger og humanitær krise
- Natten til fredag bombede det israelske militær et hus i Nuseirat-flygtningelejren i det centrale Gaza, hvilket resulterede i mindst tre dræbte og flere sårede, rapporterer nyhedsbureauet Wafa. Et spædbarn blev dræbt i angrebet, som ramte al-Mufti-området i den nordlige del af Nuseirat. En pige er i kritisk tilstand på al-Awda hospitalet.
- Hvis denne krig fortsætter, står vi på randen af at miste en hel generation af børn, siger kommunikationschef Juliette Touma fra UNRWA. Mindst 600.000 børn har mistet muligheden for uddannelse, siden krigen mod Gaza startede i oktober.
- Mindst otte palæstinensere er blevet dræbt i israelske angreb på Rafah i det sydlige Gaza. Ligene er blevet bragt til Nasser-hospitalet i Khan Younis, ifølge Al Jazeera. Blandt de dræbte er en kvinde og hendes to sønner samt en mand og hans søn. Al Jazeera rapporterer også om mindst fire andre palæstinensere, som er blevet dræbt i Nuseirat-flygtningelejren i det centrale Gaza.
- Gazas civilforsvar har meddelt, at mange lig ligger spredt i gyderne og inde i de ødelagte huse i industriområdet i Gaza City. Situationen i området beskrives som yderst vanskelig og tragisk efter, at de israelske styrker trak sig tilbage og satte mange huse i brand før tilbagetrækningen.
- Verdenssundhedsorganisationens (WHO) generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelte torsdag, at kun fem lastbiler med WHO’s medicinske forsyninger fik lov til at komme ind i Gaza i sidste uge. “Over 34 af vores lastbiler venter ved Al Arish, og 850 paller med medicinske forsyninger venter på afhentning. Yderligere 40 lastbiler venter i Ismailiya i Egypten,” sagde Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO opfordrer til, at restriktionerne på forsyninger til Gaza ophæves med det samme for at imødekomme det akutte behov for medicinsk hjælp i Gaza.
- Den israelske hær har henvist evakuerede civile i Gaza til al-Mawasi området, som er erklæret en “sikker zone.” Ifølge Fidaa al-Araj fra OXFAM er dette område blot en sandstrand uden infrastruktur. Tusindvis af palæstinensere bor nu i improviserede telte uden adgang til drikkevand, transport eller elektricitet. Humanitære organisationer tvivler også på betegnelsen “sikker,” da al-Mawasi gentagne gange har været mål for israelske angreb. I slutningen af maj dræbte et israelsk luftangreb mindst 21 palæstinensere, og i juni blev yderligere 25 dræbt og 50 såret under et andet israelsk angreb.
- Siden krigen mod Gaza brød ud den 7. oktober, er omkring 6.400 palæstinensere blevet meldt savnet til Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC). Mange af de savnede menes at være fanget under murbrokker, begravet uden at blive identificeret eller taget til fange af Israel. Andre er blevet adskilt fra deres kære, som ikke har kunnet få kontakt til dem. ICRC oplyser, at der siden april er registreret cirka 1.100 nye sager om savnede palæstinensere, som stadig ikke er løst.
- Fire ansatte fra den britiske nødhjælpsorganisation Al-Khair blev dræbt, da den israelske hær angreb et lager i al-Mawasi, vest for Khan Younis, oplyser lægekilder ifølge Al Jazeera.
- Efter at den israelske hær delvist har trukket sig tilbage fra Tal al-Hawa-kvarteret i Gaza City, har redningsmandskab fundet ligene af 40 dræbte palæstinensere i området omkring al-Sina’a-gaden og Tal al-Hawa. Mange lig er i en fremskreden tilstand af forrådnelse, da ambulancepersonalet ikke kunne nå frem til dem tidligere. “Vi evakuerede en række sårede personer, men der ligger stadig mange dræbte under murbrokkerne,” tilføjede Afaneh.
- Talsmanden for regeringens mediekontor i Gaza, Ismail al-Thawabta, har udtalt, at de israelske myndigheder står bag en “planlagt massakre,” der dræbte mange i Gaza City. Al-Thawabta sagde til Al Jazeera, at den israelske hær beordrede tusindvis af palæstinensere i den østlige del af Gaza City til at evakuere til kvarterer i den vestlige og sydlige del af byen, hvorefter de blev beskudt, da de nåede frem. Redningsmandskaber har fundet 70 lig i området Tal al-Hawa, og mindst 50 palæstinensere er stadig savnet.
Diplomati og geopolitiske spændinger
- Frankrigs præsident Emmanuel Macron udtalte, at Vesten må “reagere kraftigt” på anklager om “dobbeltstandarder” i forbindelse med Israels krig mod Gaza, rapporterer Associated Press. Han sagde til journalister ved et NATO-topmøde i Washington, DC., at Vesten bliver kritiseret for at være mindre bekymrede for Gaza end for Ukraine, og denne kritik er meget skadelig for alle. Macron understregede nødvendigheden af en våbenhvile, frigivelse af fangerne og deeskalering for at forhindre krigen i at sprede sig til Libanon.
- Sydafrikas nyudnævnte udenrigsminister, Ronald Lamola, meddelte, at landet vil fortsætte med at arbejde gennem internationale institutioner for at beskytte palæstinensernes rettigheder og sikre overholdelse af international lov, rapporterer Anadolu Agency. Han understregede, at Sydafrika vil gøre alt i sin magt for at sikre det palæstinensiske folks fortsatte eksistens, og tilføjede, at Sydafrika vil samarbejde med globale institutioner for at afslutte alle former for apartheid og folkemord mod palæstinenserne. Lamola understregede også at han vil støtte palæstinensernes ret til selvbestemmelse og fortsætte med at fremhæve deres situation på forskellige multilaterale platforme, herunder FN.
- Australian National University (ANU) igangsætter en gennemgang af sin investeringsportefølje som reaktion på pres fra pro-palæstinensiske studenterprotester. Universitetet følger University of Sydneys eksempel, som foretog en lignende gennemgang efter protester fra pro-palæstinensiske studenterlejre.
- Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan udtalte fredag, at det ikke er muligt for NATO at fortsætte sit partnerskab med den israelske regering. Erdogan sagde, at Tyrkiet ikke vil godkende noget forsøg på samarbejde med Israel inden for NATO, indtil en omfattende og bæredygtig fred er opnået i Palæstina.
- En hollandsk domstol har afvist et krav fra menneskerettighedsorganisationer, herunder den hollandske afdeling af Oxfam, om at stoppe al eksport af dele til F-35-kampfly, som potentielt kunne ende i Israel. NGO’erne mente, at den hollandske regering havde stoppet den direkte eksport af disse dele til Israel, men fortsatte med at levere dem til USA og andre lande, hvorfra de kunne blive videreeksporteret til Israel. De mente, at dette også skulle forhindres i henhold til den tidligere domsafgørelse.
- Hamas foreslår, at en uafhængig regering bestående af upartiske personer skal lede Gaza og den besatte Vestbred efter krigen. “Vi har foreslået, at en upartisk national overgangsregering skal styre Gaza og Vestbredden efter krigen,” sagde Hossam Badran i en erklæring om de igangværende forhandlinger mellem Israel og Hamas, som mægles af Qatar, Egypten og USA, ifølge Agence France-Presse (AFP). “Administration af Gaza efter krigen er en palæstinensisk intern sag uden nogen ekstern indblanding, og vi vil ikke diskutere dagen efter krigen mod Gaza med nogen eksterne parter,” tilføjede Badran.
- EU’s udenrigschef Josep Borrell har fremhævet vigtigheden af fortsat støtte til FN’s hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge (UNRWA) i et opslag på X. Han understreger nødvendigheden af øget finansiering og forsikrer, at EU’s støtte vil fortsætte. EU er den største donor til UNRWA med 500 millioner euro årligt, og Borrell forsikrer, at denne støtte vil fortsætte: “I kan regne med EU’s urokkelige støtte.”
- Den Internationale Domstol (ICJ) vil den 19. juli udstede en rådgivende udtalelse om de juridiske konsekvenser af Israels besættelse af palæstinensiske områder. I februar afholdt ICJ historiske høringer om besættelsen, hvor 52 lande og tre organisationer fremlagde deres synspunkter. Høringerne fokuserede på de juridiske konsekvenser af Israels kontrol over Vestbredden, Gaza og Østjerusalem.
- Amnesty International har udtalt, at palæstinensiske civile har været udsat for gentagne fordrivelser som følge af Israels ni måneder lange angreb på Gaza og de vedvarende evakueringsordrer. Organisationen kalder disse ordrer for ulovlig fordrivelse og en krigsforbrydelse. “I denne uge udstedte israelske styrker endnu en omfattende evakueringsordre for Gaza By, hvor alle indbyggere blev beordret til at flygte mod syd,” sagde Amnesty International. “Uden nogen garantier for at kunne vende tilbage efter fjendtlighedernes ophør og uden sikre og værdige indkvarteringsmuligheder for de fordrevne, udgør sådanne ordrer ulovlig fordrivelse og er en krigsforbrydelse.”
- USA’s præsident Joe Biden har antydet fremskridt i de diplomatiske bestræbelser på at opnå en våbenhvile i Gaza. I et opslag på X skriver han, at både Israel og Hamas har accepteret en plan, som han fremlagde for seks uger siden. Planen indebærer frigivelse af fanger, Israels tilbagetrækning fra Gaza og genopbygning af området. Selvom der stadig er arbejde at gøre, tilføjede Biden: “Mit team gør fremskridt, og jeg er fast besluttet på at få dette gennemført.”
- Philippe Lazzarini, lederen af FN’s hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge (UNRWA), har i et opslag på X udtrykt sin taknemmelighed over for 118 lande, der har underskrevet en fælles erklæring om at øge den finansielle og politiske støtte til UNRWA. Støttekonferencen blev afholdt i FN’s hovedkvarter i New York for at sikre yderligere hjælp til organisationen. “Dette er en imponerende demonstration af solidaritet og støtte,” skrev Lazzarini i et opslag på X. “Det kommer på et kritisk tidspunkt, hvor UNRWA står over for hidtil usete angreb og systematiske forsøg på at nedlægge organisationen.” Initiativet blev ledet af Slovenien, Jordan og Kuwait og fik opbakning fra alle 15 medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd.
- Ifølge Yedioth Ahronoth har uenigheden mellem premierminister Netanyahu og cheferne for Mossad og Shin Bet øget bekymringen for, at premierministeren forhindrer våbenhvileaftalen. Netanyahu er flere gange blevet anklaget af både oppositionen og tidligere militærledere for at blokere en aftale.
Billede: [Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera] – Maghazi-flygtningelejren i december 2023.