Den Internationale Domstol (ICJ) har klart og utvetydigt krævet, at Israel øjeblikkeligt stopper sin militære offensiv i Rafah og andre handlinger, der skader civilbefolkningen.
Dette omfatter åbning af grænseovergangen ved Rafah for at sikre, at humanitær nødhjælp kan nå frem til de mere end to millioner palæstinensere i Gaza, samt uhindret adgang for efterforskere.
Afgørelsen, der støttes af et betydeligt flertal af dommerne i ICJ hvor 13 ud af 15 stemte for afgørelsen. Dette afspejler en international enighed om nødvendigheden af at afslutte Israels krig mod Gaza. Både den palæstinensiske regering og Hamas har positivt modtaget afgørelsen og understreger vigtigheden af at stoppe alle israelske angreb mod Gaza.
Sydafrika har flere gange siden december 2023 klaget over Israels krig mod Gaza til ICJ. Landet har bedt domstolen om at beordre Israel til at stoppe krigen. Den 10. maj bad Sydafrika domstolen om at pålægge Israel nye hasteforanstaltninger for at afslutte krigen mod Gaza. Landet anklager Israel for at begå folkedrab og har støt skærpet sin kritik af Israels krigsførelse mod Gaza.
Trods denne klare opfordring fra ICJ står Israel fast på sin beslutning om at fortsætte krigsførelsen mod Gaza. Israels finansminister afviser afgørelsen og betegner den som en eksistentiel trussel mod landet. Israels oppositionsleder er ligeledes kritisk og kalder afgørelsen for et moralsk kollaps og en moralsk katastrofe.
Sydafrika vil føre ICJ’s afgørelse videre til FN’s Sikkerhedsråd og understreger, at Israel er forpligtet til at følge afgørelsen.
Internationale Reaktioner
Janez Lenarcic, EU’s kommissær for krisestyring, udtaler, at han forventer “fuld og øjeblikkelig implementering” af afgørelserne fra ICJ, som beordrer, at “Israel skal stoppe militæroperationerne i Rafah og at grænseovergangen åbnes.”
Amnesty International har også kommenteret afgørelsen og udtaler, at “Israel skal efterkomme Den Internationale Domstols afgørelse, der kræver, at Israel øjeblikkeligt stopper sin militære operation i Rafah”
En talsmand for FN’s generalsekretær har også udtalt, at “Guterres understreger, at Den Internationale Domstols afgørelser er bindende for de berørte parter”