Søndag den 13. april klokken 22.18 blev en dansk-palæstinensisk familie i Hasle i Aarhus V udsat for en hadeforbrydelse, da en maskeret gerningsmand kastede en tung SF-sten gennem vinduet til familiens badeværelse.
Angrebet skete kun få minutter efter, at familiens 12-årige datter havde været i rummet og taget et bad. Moren, Rima el Achwah var alene med børnene, da ruden blev knust. Faren fik opkaldet og kørte straks hjem til et hus i chok og frygt. ”Det kunne have kostet vores datters liv.
Hun havde lige været derinde. Det her er ikke bare hærværk – det er et hadfuldt og bevidst angreb mod os, fordi vi flager med det palæstinensiske flag,” siger Tarek Kassem til Puls48.
Et planlagt angreb – og en gerningsmand med kamera
Familiens overvågningskameraer har fanget gerningsmandens færden. Ifølge familien bevæger han sig roligt og målrettet ind på grunden. Han er maskeret og bærer handsker. Og det mest foruroligende: han filmer sin egen handling med en mobiltelefon.
”Han kunne tydeligt se, at vi var hjemme. Der var lys i huset, og vores bil stod i indkørslen. Alligevel gik han direkte hen og kastede stenen gennem vinduet. Det er ikke tilfældigt. Det er en hadforbrydelse, og det er nøje planlagt,” fortæller faren.
Den sten, der blev brugt, var en SF-sten – en tung, kompakt betonsten, som normalt bruges i belægning. Den kunne have forvoldt alvorlig skade – eller dræbt – hvis nogen havde været på badeværelset på det tidspunkt. Faren fortæller, at familien stadig er dybt påvirket.
Da stenen blev kastet, havde moren netop sat sig i stuen med børnene. De havde gjort klar til filmaften og ro. Men roen blev revet itu af lyden af knust glas. ”Min kone løb ud i gangen. Børnene kom hende i møde, chokerede og bange. Vores datter stod med håndklædet om hovedet og tårer i øjnene og sagde: ‘Mor, godt jeg var kommet ud.’ Vores søn på 9 talte også med politiet. De var i chok. Vi var alle i chok,” siger faren. Der blev ikke sovet meget den nat.
Familien måtte vente til klokken 02.30, før skadeservicefirmaet Belfor havde ryddet op og afdækket det smadrede vindue. Faren skulle møde på arbejde klokken 5 næste morgen uden søvn. Moren lå vågen hele natten og rejste sig op ved den mindste lyd for at tjekke til børnene.
Politiet blev tilkaldt umiddelbart efter angrebet. Tre betjente kom ud til adressen – to afhørte moren, mens en tredje undersøgte gerningsstedet for spor.
Men hurtigt stod det klart, at politiets efterforskningsmuligheder var begrænsede. ”De sagde, at gerningsmanden havde handsker og maske på, så chancen for at finde DNA var meget lille. De fortalte også, at sagen nok ville blive lukket, medmindre nogen kunne genkende gerningsmandens gangart fra videoen,” siger faren.
Chikane begyndte med flaget
Angrebet søndag aften er en del af et mønster af chikane og had, som familien mener hænger sammen med, at de har valgt at flage med det palæstinensiske flag. ”Før vi satte flaget op, havde vi aldrig oplevet noget.
Men siden har vi været udsat for gentagen chikane,” fortæller faren. Det begyndte den 18. august 2024, hvor nogen smed et bord ind på familiens grund under en lokal vejfest. En måned senere blev fire bildæk efterladt samme sted.
Den 26. december vågnede familien op til en flagstang, der var blevet savet over. Og nu – søndag den 13. april – er en tung sten blevet kastet gennem familiens badeværelsesvindue. ”Det er tydeligt for os, at det handler om flaget. Om det, det repræsenterer. Og om os som palæstinensisk familie i Danmark,” siger han. For familien er flaget ikke en provokation, men en ytring. Et fredeligt symbol på solidaritet med den palæstinensiske befolkning – og særligt deres egne familiemedlemmer, der er fanget i Gaza. ”Vi har familie i Gaza, der mangler mad, vand og medicin.
Vi ser et folkemord udspille sig. Det mindste, vi kan gøre, er at flage – at vise, at vi ser dem. At vi ikke vender ryggen til,” siger faren. Efter angrebet har de overvejet at tage flaget ned. Ikke af frygt – men af hensyn til børnenes sikkerhed. Alligevel nægter de at lade vold og trusler diktere deres ret til at ytre sig. ”Vi har aldrig før overvejet at tage det ned. Men nu er vi tæt på. Ikke fordi vi giver op. Men fordi det er blevet farligt. Samtidig: Vi vil ikke lade en gerningsmand bestemme, om vi må flage. Det er vores ret,” siger han.
Puls48 har været i kontakt med Østjyllands politi, der efterforsker sagen og tager den meget alvorligt. Det palæstinensiske flag indgår i efterforskning af motivet. Østjyllands politi opfordre alle borgere til at anmelde lignende hændelser.
Har du oplevet trusler eller chikane i forbindelse med støtte til Palæstina? Skriv til info@Puls48.dk