Nyheder

“Det skal stoppe”: Irland vil gribe ind i Sydafrikas folkedrabssag mod Israel.

Puls48

Udgivet af: Mohammad Hdr

Udenrigsminister Micheál Martin siger, at der er ‘åbenlyse overtrædelser af international humanitær lov i Gaza.

Den irske udenrigsminister Micheál Martin har bekræftet, at Irland vil intervenere i Sydafrikas sag om folkedrab mod Israel ved Den Internationale Domstol (ICJ).

Beslutningen kommer efter en analyse af juridiske og politiske problematikker, der opstår i sagen, samt konsultation med Sydafrika.

Udenrigsministeren sagde onsdag: “Denne analyse og konsultation er nu afsluttet. Irland vil intervenere.”

En talsmand fra det irske udenrigsministerium udtalte til det irske medie The Journal, at man forventer, at anmodningen om intervention vil blive indgivet mod årets slutning, efter at Sydafrika har indsendt sit indlæg til Domstolen.

Det betyder, at den irske regering officielt vil intervenere i sagen mod Israel i henhold til Folkedrabskonventionen fra 1948 ved Domstolen i Haag, Holland.

Udenrigsministeren påpegede, at den irske regering erklærede sin hensigt om at “overveje at indgive en erklæring om intervention” efter de foreløbige foranstaltninger, der blev beordret af domstolen den 26. januar.

De foreløbige foranstaltninger omfattede ICJ’s ordre til Israel om at gøre alt, hvad de kan, for at “forhindre alle handlinger inden for rammerne af Folkedrabskonventionen”.

En talsperson fra ministeriet fortalte The Journal, at samarbejdet med Sydafrika begyndte fra slutningen af januar/begyndelsen af februar, efter at disse foreløbige foranstaltninger blev beordret af Domstolen.

Micheál Martin påpegede, at intervention som tredjepart i en sag ved ICJ er “kompleks” og “relativt sjælden”.

Han tilføjede: “Det er op til Domstolen at afgøre, om der begås folkedrab.

“Men jeg vil gerne gentage, hvad jeg har sagt mange gange de sidste par måneder: Det, vi så den 7. oktober i Israel, og det, vi ser i Gaza nu, udgør åbenlyse krænkelser af international humanitær lov.”

Han henviste til tilbageholdelsen af nødhjælp, målrettede angreb på civile og infrastruktur, “vilkårlig brug af eksplosive våben i befolkede områder” og “kollektiv afstraffelse af en hel befolkning”

Martin bemærkede også, at halvdelen af Gazas befolkning står på randen af hungersnød, og at hele befolkningen står over for akut fødevareusikkerhed.

“Listen fortsætter,” sagde Micheál Martin. “Det skal stoppe.”

“Det internationale samfunds holdning er tydelig. Nok er nok.”

“FN’s Sikkerhedsråd har krævet en øjeblikkelig våbenhvile, betingelsesløs frigivelse af gidsler og ophævelse af alle barrierer for levering af humanitær hjælp.”

Sydafrika anklagede Israel under Folkedrabskonventionen fra 1948, i december på grund af dets handlinger i Gaza efter Hamas’ angreb den 7. oktober,

I januar afgjorde Den Internationale Domstol, at Israel skal “træffe alle foranstaltninger inden for dets magt” for at forhindre udførelsen af alle handlinger inden for rammerne af artikel to i Folkedrabskonventionen.

Selvom Domstolen ikke direkte krævede en øjeblikkelig våbenhvile, afgjorde den, at Israel skulle tage “øjeblikkelige og effektive foranstaltninger” for at muliggøre levering af akut humanitær hjælp i Gaza “for at imødegå de livsvilkår, palæstinenserne står over for”.

I en udtalelse til journalister uden for regeringsbygningerne onsdag morgen, sagde den kommende irske premierminister Simon Harris, at han ønsker at høre fra vicepremierministeren om beslutningen om at gribe ind i sagen.

“Der udfolder sig en menneskelig katastrofe for øjnene af os og for øjnene af hele verden. Verden kan ikke lukke øjnene, og faktisk tror jeg ikke, at udtrykket ‘menneskelig katastrofe’ engang dækker omfanget … af ødelæggelsen, der ses i Gaza,” sagde den kommende premierminister.

Harris sagde, at han er “meget stolt af den tilgang, Irland har taget, herunder den irske regering, men også Irland i bred forstand, i at tale sandhed til magten”.

“Jeg mener, at hvad der skal ske, er meget klart. Der skal være en øjeblikkelig våbenhvile, alle gidsler skal frigives ubetinget, og der skal være en strøm af humanitær hjælp,” sagde han.

Oppositionspartier og medlemmer af offentligheden opfordrede til, at staten skulle gribe ind i sagen i januar, men regeringen var tilbageholdende med at træffe en hurtig beslutning i sagen.

Forud for retsmødet sagde Micheál Martin, at disse opfordringer “forsøgte at skabe splittelse”. Senere blev regeringen enig om omhyggeligt at gennemgå beslutningen.

Matt Carthy, medlem af det irske parti ”Sinn Féin” har udtalt, at Irlands handlinger skal være “meningsfulde”.

Han tilføjede, at FN’s særlige rapportør for de besatte palæstinensiske områder, Francesca Albanese, havde ret i sin påstand om, at den irske regering endnu ikke har omsat støttende retorik til konkrete handlinger, der vil holde Israel ansvarlig for dets forbrydelser.

Kilde: The Journal

Billede: [Piroschka van de Wouw/Reuters]

Køb abonnement hos Puls 48 eller støt via mobilepay: 18459

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.

Debatindlæg
Mest læste nyheder
Puls 48 Anbefaler
Følg os på:

Vi samarbejder med et stort netværk af journalister, der sikrer nøjagtig og aktuel dækning fra de mest essentielle steder og begivenheder. Vores ambition er at dække de historier, der fortjener opmærksomhed, og præsentere faktuel nuanceret indsigt.

Tak, du er nu tilmeldt puls48 nyhedsbrev

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.