Efter tre dage med forhandlinger i Kina har 14 palæstinensiske fraktioner tirsdag underskrevet en aftale om “nationalt sammenhold” med det formål at opretholde palæstinensisk kontrol over Gaza efter Israels brutale og destruktive krig.
Disse samtaler, som har fundet sted siden søndag med støtte fra den kinesiske regering, har haft deltagelse af ledende repræsentanter fra grupperne, herunder Fatahs næstformand Mahmoud Alloul og Hamas’ politiske leder Ismail Haniyeh, ifølge Al Jazeera.
Aftalen, som blev underskrevet af de længe rivaliserende grupper Hamas og Fatah sammen med 12 andre palæstinensiske grupper, lægger grundlaget for en “midlertidig national forsoningsregering”, ifølge Kinas udenrigsminister Wang Yi.
Senior Hamas-embedsmand Mousa Abu Marzouk annoncerede aftalen ved en pressekonference i Beijing og beskrev vigtigheden af nationalt sammenhold: “I dag underskriver vi en aftale om nationalt sammenhold, og vi siger, at vejen til at fuldføre denne rejse er nationalt sammenhold.”
Mustafa Barghouti, generalsekretær for det Palæstinensiske Nationale Initiativ, sagde ifølge Al Jazeera, at aftalen går “meget længere” end nogen tidligere aftaler i de seneste år.
Aftalen indeholder fire hovedelementer: Etableringen af en midlertidig national forsoningsregering, dannelsen af en samlet palæstinensisk ledelse bestående af ledere fra alle 14 palæstinensiske grupper, indtil der afholdes valg, det frie valg af et nyt palæstinensisk nationalråd og en generel erklæring om sammenhold i lyset af de igangværende israelske angreb.
Grupperne forpligter sig til at oprette en palæstinensisk stat på de områder, som Israel erobrede under Seksdageskrigen i 1967.
Barghouti understregede betydningen af denne forsoningsregering, idet den “blokerer israelske bestræbelser på at skabe en form for samarbejdsstruktur imod palæstinensiske interesser.” Dette er en afgørende modstand mod Israels forsøg på at kontrollere og undertrykke Gaza og dets befolkning.
Forsoningen mellem Hamas og Fatah markerer et afgørende vendepunkt i interne palæstinensiske relationer. De to hovedpartier har været rivaler siden 2006, hvor Hamas overtog kontrollen med Gaza. Denne forsoning er et nødvendigt skridt mod at samle palæstinenserne i deres kamp for frihed og selvbestemmelse.
Kina har aktivt forsøgt at spille en mæglende rolle og har tidligere i år været vært for samtaler mellem Fatah og Hamas. Kinas præsident Xi Jinping har opfordret til en “international fredskonference” for at afslutte Israels krig mod Gaza.
Israel har skarpt afvist den annoncerede aftale. Udenrigsminister Israel Katz kritiserede Fatahs præsident Mahmoud Abbas for at samarbejde med Hamas og genbekræftede Israels standpunkt om, at ingen andre end Israel vil kontrollere Gaza efter krigens afslutning.
I et opslag på X skriver Katz: “…i virkeligheden vil dette ikke ske, fordi Hamas’ styre vil blive knust, og Abbas vil se Gaza fra afstand. Israels sikkerhed vil forblive udelukkende i Israels hænder.” Denne udtalelse understreger Israels uforsonlige holdning og dets fortsatte undertrykkelse af palæstinensisk selvbestemmelse.
Selvom aftalen er underskrevet, understreger palæstinensiske ledere vigtigheden af dens implementering. “Den vigtigste ting nu er ikke kun at underskrive aftalen, men at implementere den,” sagde Barghouti. Denne aftale repræsenterer et håbefuldt skridt mod palæstinensisk sammenhold og selvbestemmelse, men står over for betydelige udfordringer, især fra Israels fortsatte aggression og dets allierede.
Beijing har givet palæstinensiske ledere en platform til at bryde væk fra USA’s indflydelse. Ifølge analytikere søger Kina at etablere sig som en ansvarlig nation med en moralsk overlegenhed sammenlignet med USA, som ofte har vist ensidige støtte til Israel og ignoreret palæstinensernes lidelser. Dette er en del af Kinas bredere strategi for at mindske USA’s indflydelse på den globale scene og positionere sig som en fredsskaber.
Razan Shawamreh, en palæstinensisk ekspert i Kinas udenrigspolitik i regionen, udtalte til Middle East Eye, at “Kinas hovedmål er at opnå samtykke og anerkendelse blandt regionale lande om dets stigende status som en ansvarlig nation med en overlegen moralsk rolle sammenlignet med USA.”
Historisk set har Kina vist sympati for den palæstinensiske sag og støttet en to-statsløsning, skriver Al Jazeera.
Billede: Al Jazeera nyhedsdækning
Kilder: Al Jazeera og Middle East Eye