FN’s Menneskerettighedsråd har i dag vedtaget en resolution, der kræver, at Israel skal holdes ansvarlig for mulige krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden begået i Gaza. Dette blev rapporteret af The Guardian for kort tid siden.
Siden den 7. oktober sidste år er mindst 33.091 palæstinensere blevet dræbt, og 75.750 er blevet såret ud af befolkningen på 2,3 millioner i Gaza.
FN’s Menneskerettighedsråd mødes flere gange årligt og er den eneste organisation, der på tværs af regeringer er skabt til at beskytte menneskerettigheder i hele verdenen. Rådet kan øge undersøgelser af landes overtrædelser af menneskerettigheder og autorisere undersøgelser.
28 lande stemte for, 13 undlod at stemme, og 6 stemte imod resolutionen. Blandt de seks lande, der stemte imod resolutionen, var USA og Tyskland.
“Behovet for at sikre, at de, der bryder international humanitær lov og internationale menneskerettigheder, holdes ansvarlige for at ende den aktuelle straffrihed,” understregede resolutionen, der også udtrykte “stor bekymring over rapporter om alvorlige overgreb på menneskerettigheder og alvorlige brud på international humanitær lovgivning, herunder mulige krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i de besatte palæstinensiske områder.”
Meirav Eilon Shahar, den israelske permanente repræsentant ved FN, anklagede for lang tid siden FN’s Menneskerettighedsråd for at have forrådt Israels befolkning samt for at forsvare Hamas
USA sagde på forhånd, at de ville stemme imod resolutionen, da den ikke indeholdt en specifik fordømmelse af angrebet begået af PLO den 7. oktober. Dog påpegede USA også, at deres allierede Israel ikke havde gjort tilstrækkeligt for at undgå skader på civile. USA har gentagne gange opfordret Israel til at nedtone konflikten og anvende mere humanitære metoder for at mindske de høje civile tab samt for at tillade humanitære aktører at operere sikkert.
Udtalelsen kommer fra Michéle Tayler, USA’s permanente repræsentant i rådet, der tilføjer: “Dette er ikke sket endnu, og på kun 6 måneder er der blevet dræbt flere nødhjælpsarbejdere i denne konflikt end i nogen krig i moderne tid.”
Trods disse udtalelser stod USA fast ved deres beslutning og var blandt de seks lande, der stemte nej til resolutionen.
Kilde: The Guardian