På trods af massiv folkelig opbakning blev borgerforslaget “Danmark har pligt til at forhindre folkedrab” forkastet af Folketinget. Forslaget, der opnåede de nødvendige 50.000 underskrifter på tre måneder, fik støtte fra over 53.000 danskere, men blev alligevel nedstemt med 12 stemmer for, 84 imod og 10 hverken for eller imod.
Afstemningen i Folketinget
Borgerforslaget blev mødt med betydelig modstand i Folketinget. Med undtagelse af Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet, som stemte for forslaget, samt SF, der hverken stemte for eller imod, stemte de resterende folketingspartier imod forslaget. Afstemningsresultatet var klart: et stort flertal af de folkevalgte stemte imod forslaget.
Niels Brinch, en af medstifterne af borgerforslaget, kritiserede skarpt Folketingets beslutning: “Folketinget har valgt, at Danmark ikke skal udvise respekt for Den Internationale Domstol [ICJ] og international lov. Folketinget mener tilsyneladende, at international lov kun gælder, når det er bekvemt. Gad vide, om de mener, at andre lande kan følge samme fremgangsmåde, eller er det kun Danmark, som skal have det privilegium.”
Anna Askjær Larsen, en anden medstifter, udtrykte sin dybe bekymring over beslutningen: “Danmarks folkevalgte har i dag taget et historisk valg. De har valgt at forkaste vores forpligtelse til folkedrabskonventionen. De har tydeligt markeret, at ‘aldrig igen’ kun er tom retorik. De lever mentalt i de tider, hvor Vesten var kolonimagter, og har klart sat en streg i sandet. International lovgivning gælder hertil og ikke længere. Det er blot et redskab, vi kan bruge mod vores fjender. Dette er i sandhed en mørk og dyster dag i historien.”
“Danmark har forkastet forslaget og dermed undermineret ICJ’s afgørelse fra januar. Danmark har stillet sig på den forkerte side af historien,” siger medstifter af Stopfolkedrab.dk, Suher Othman, til Puls48.
Støtten til borgerforslaget
Støtten til forslaget kom fra mange forskellige dele af befolkningen, herunder akademikere, menneskerettighedsforkæmpere og almindelige borgere, der alle så et behov for at styrke Danmarks engagement i at forhindre folkedrab.
For mange borgere har dagens afstemning været en skuffelse. Over 53.000 danskere satte deres navn på forslaget i håb om, at Danmark ville tage et klart og utvetydigt standpunkt mod folkedrab. At forslaget nu er blevet forkastet, opfattes som et svigt af denne tillid.
Samtidig forkastede Folketinget et forslag om en øjeblikkelig og varig våbenhvile i Gaza. Forslaget, som var fremsat af Christian Friis Bach (RV), Trine Pertou Mach (EL) og Sascha Faxe (ALT), blev nedstemt med 21 stemte for, 85 imod og 1 hverken for eller imod.