“Gazas største hospital er stort set ødelagt og helt ude af drift, og adgangen til sundhedsvæsenet er totalt utilstrækkelig efter seks måneders brutale kampe,” udtalte Verdenssundhedsorganisationen (WHO) lørdag. Sådan lyder vurderingen, efter at flere organisationer under ledelse af WHO endelig fik adgang til Al-Shifa-hospitalet i det nordlige Gaza. Her undersøgte man omfanget af ødelæggelser efter to ugers israelsk offensiv, hvis formål var at ramme militante, der angiveligt opererede inde fra hospitalet.
Den komplekse mission med at besøge hospitalet blev udført i samarbejde med den midlertidige hospitalsdirektør.
Før den aktuelle mission havde WHO forgæves forsøgt at få tilladelse til at få adgang til hospitalet for at evakuere patienter og personale, men disse anmodninger blev afvist, udsat eller forhindret.
“Ligesom størstedelen af det nordlige Gaza er Al-Shifa efter den seneste belejring nu en tom skal. De fleste bygninger er ekstremt beskadigede eller ødelagte, og størstedelen af udstyret er enten ødelagt eller reduceret til aske,” udtaler WHO.
WHO-teamet rapporterer, at graden af ødelæggelse har efterladt hospitalet fuldstændig ude af stand til at fungere, hvilket yderligere begrænser adgangen til livreddende behandling i Gaza. “At genoprette selv en minimal funktion på hospitalet på kort sigt virker umuligt og vil kræve en stor indsats for at undersøge og rydde ueksploderet ammunition for at sikre sikkerheden og tilgængeligheden,” siger WHO.
Det vil koste millioner af dollars og tage mange år at rydde Gaza for ueksploderet ammunition. Puls48
Bygninger, der indeholdt hospitalets akutmodtagelse, kirurgi og fødselsafsnit, er massivt ødelagte på grund af eksplosioner og brand. Mindst 115 akutte sengepladser er brændt ned, og 14 kuvøser på intensivafdelingen er ødelagte, ligesom meget andet essentielt udstyr.
En dybdegående vurdering af ingeniører er nødvendig, hvis disse bygninger skal sikres til fremtidig brug.
Hospitalets iltproducerende maskine er ødelagt, hvilket efterlader Kamal Adwan Hospitalet som det eneste sted i det nordlige Gaza, der kan producere medicinsk ilt til kritisk syge patienter.
En grundig vurdering er essentiel for at evaluere funktionen af udstyr som CT-scannere, respiratorer, steriliseringsudstyr og kirurgisk udstyr, herunder kirurgiske redskaber og udstyr til bedøvelse af patienter, rapporterer WHO.
Fakta: Hvad er krigens love?
Angreb på hospitaler, sundhedsfaciliteter, ambulancer og sundhedspersonale har siden 1864 været strengt forbudt under international humanitær lov (IHL) og Genève-konventionerne (1949).
Sundhedsfaciliteter og ambulancer skal respekteres, beskyttes og må ikke angribes. De nyder særlig beskyttelse som medicinske faciliteter og har samtidig generel beskyttelse som civile strukturer. Det udgør en grov overtrædelse af IHL at angribe sundhedsfaciliteter.
At angribe patienter og sårede er ligeledes forbudt. Hvis en person er såret i kamp, er personen ikke længere et legitimt mål.
Sundhedspersonale må ikke angribes, trues eller forhindres i at udføre deres arbejde. Hvis et hospital bliver brugt som en kampposition, kan det miste sin beskyttelse. Et modangreb kan kun udføres, hvis civile er blevet advaret og har fået mulighed for at evakuere sikkert. Modangreb skal være præcise og proportionale.
Eksempel: Hvis en person skyder fra et hospital, må kun denne person angribes.
Bevisbyrden ligger hos den part, der foretager modangrebet. Sundhedspersonale har pligt til at behandle patienter. Sundhedspersonale må ikke forhindres i at udføre deres arbejde.
Kun 10 hospitaler fungerer delvist
WHO understreger, at hospitaler skal respekteres og beskyttes; de må ikke bruges til kamphandlinger. I dag markerer WHO World Health Day med temaet; “Mit helbred, mine rettigheder”. “Disse basale rettigheder er helt uden for rækkevidde for de civile i Gaza”, siger WHO: Adgangen til sundhedsbehandling i Gaza er fuldstændigt utilstrækkelig, og evnen for WHO og vores partnere til at hjælpe bliver konstant afbrudt og forhindret. Af de 36 hospitaler, der tidligere behandlede over 2 millioner mennesker i Gaza, fungerer kun 10 delvist, med svære begrænsninger på typen af hjælp, de kan yde.
Uden for hospitalet var der for nylig gravet huller til begravelse af dræbte. WHO fortæller, at i det samme område var der mange delvist begravet lig, hvor dele var synlige, og hele området omkring hospitalet var indhyllet i en tung lugt af rådnende lig.
WHO tilføjer: “At sikre værdighed, selv i døden, er en afgørende handling af menneskelighed.”
Hospitalets fungerende direktør vidner om, hvordan patienter blev udsat for grusomme forhold under belejringen. De led af alvorlig mangel på mad, vand, behandling og hygiejne og blev tvunget til at skifte mellem bygninger bevogtet af bevæbnede soldater. Mindst 20 patienter døde som følge af manglende behandling, medicin og lægehjælp.
Fredagens mission oplevede betydelige forsinkelser ved militære checkpoints på vejen til Al-Shifa.
Samme dag stødte et andet WHO-team, der skulle levere livsvigtige forsyninger til Al-Awda- og Kamal Adwan-hospitalerne i Nordgaza, på unødvendige forsinkelser, herunder tilbageholdelse af lastbilchaufføren.
Fra midten af oktober til slutningen af marts blev over halvdelen af WHO’s missioner nægtet, forsinket, forhindret eller udsat.
Ødelæggelsen af Al-Shifa Hospitalet og Nasser sundhedskompleks har yderligere forværret et allerede dybt belastet sundhedssystem.
Video fra UN News viser destruktionen af Al-Shifa hospitalet:
Såfremt Rafah invaderes, vil det have utænkelige sundhedsmæssige konsekvenser. Enhver militær aktion i Rafah, hvor næsten 1,5 millioner mennesker opholder sig, kan kun resultere i yderligere tab af behandlingsmuligheder og vil have ubegribelige konsekvenser for sundheden. “Den systematiske ødelæggelse af sundhedsvæsenet skal stoppe,” udtaler WHO. De kræver også, at flere grænseovergange åbnes, hvilket Israel har indikeret, at de vil efterleve som reaktion på udmeldingen fra Det Hvide Hus tidligere på ugen om, at Israel skal tillade sikker og direkte adgang både til og inde i Gaza for humanitær hjælp.
Kilde: UN