Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, siger, at udtalelser om Palæstina vil blive fremsat “når betingelserne er passende.”
Irland og Norge nærmer sig begge anerkendelsen af en palæstinensisk stat. Dette bekræftede lederne fra de to lande uafhængigt af hinanden efter et møde med Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, der også støtter anerkendelsen.
Irland ønsker at anerkende Palæstina snart, men det vil ske i en koordineret handling sammen med Spanien og flere andre europæiske nationer, udtalte landets premierminister, Simon Harris, efter et møde med Sanchez i Dublin sidste fredag.
Tidligere på dagen besøgte Sanchez Oslo, hvor den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, også udtalte, at hans land “står klar” til at anerkende Palæstina sammen med “ligesindede lande”.
Sanchez udtalte, at Spanien ønsker at anerkende Palæstina “så hurtigt som muligt” og ser det som en mulighed for at fremme en endelig fredsproces.
De nuværende bestræbelser skyldes de stigende dødstal, sult og skader på infrastrukturen i den belejrede Gazastribe, som følge af Israels krigsførelse, hvilket har resulteret i voksende international kritik.
I Europa har bekymringerne over Israels krig mod Gaza også ført til ændrede holdninger, herunder at flere nationer overvejer muligheden for at anerkende Palæstina.
Sidste måned annoncerede Spanien og Irland, der længe har været fortalere for palæstinensiske rettigheder, sammen med Malta og Slovenien, at de ville samarbejde om anerkendelsen af en palæstinensisk stat. De udtalte, at de var “klar til at anerkende Palæstina”, når “omstændighederne er de rette”.
Fredag, efter mødet med Sanchez, udtalte Harris: “I aften vil jeg sige, at vores vurdering er, at dette tidspunkt nærmer sig hurtigt, og vi ønsker at bevæge os fremad sammen i den retning.”
“Folket i Palæstina har længe søgt værdigheden ved at have deres eget land og suverænitet – et hjem, der ligesom Irland og Spanien, kan tage sin plads blandt verdens nationer.”
Sanchez udtalte, at villige lande vil fremsætte deres erklæringer “når betingelserne er passende”, og at de vil støtte den nye palæstinensiske stat i at blive “fuldt medlem af De Forenede Nationer”.
Den spanske leder har gentagne gange gjort Israel vred med sine åbne udtalelser siden starten på Israels krig mod Gaza, mens Harris allerede denne uge har modtaget en irettesættelse fra den israelske regering.
Israel har meddelt de fire europæiske EU-lande, der har forpligtet sig til at arbejde hen imod anerkendelsen af Palæstina, at deres initiativ ville være en “belønning for terrorisme”, hvilket ville formindske chancerne for en forhandlet løsning på den generationer gamle konflikt.
Norge ‘står klar’
“Norge står klar til at anerkende staten Palæstina,” udtalte den norske premierminister Store, hvis land er en del af Schengen-zonen, men ikke EU, under en fælles pressekonference med Sanchez i fredags.
“Vi har ikke fastlagt en fast tidsplan,” tilføjede han og sagde, at en beslutning om anerkendelse af Palæstina vil blive truffet i tæt koordination med “ligesindede lande”.
I november vedtog Norges parlament et regeringsforslag om, at landet skal være klar til at anerkende en uafhængig palæstinensisk stat.
Norge spillede også en væsentlig rolle som vært for de israelsk-palæstinensiske fredsforhandlinger i begyndelsen af 1990’erne, hvilket førte til Oslo-aftalerne.
Israels krig mod Gaza har siden den 7. oktober resulteret i mere end 33.600 dræbte palæstinensere og over 76.000 sårede. Hamas’ angreb på Israel før krigen dræbte omkring 1.100 israelere.
I alt anerkender 139 ud af de 193 FN-medlemsstater Palæstina som en stat.
Kilde: aljazeera.com