I dag markerer palæstinensere verden over 76-årsdagen for den traumatiske masseudvisning og etniske udrensning, der fulgte oprettelsen af Israel, som blev grundlagt på land stjålet fra det palæstinensiske folk.
Den 15. maj, kendt som Nakba-dagen, mindes de over 800.000 palæstinensere, der blev tvunget fra deres hjem og frataget deres land.
Disse hændelser er ikke blot en fjern historisk episode, men genopleves nu med fornyet intensitet i Gaza.
Amnesty International har slået alarm om den aktuelle tvungne fordrivelse af næsten to millioner palæstinensere samt den omfattende ødelæggelse af hjem og infrastruktur, hvilket sætter fokus på Israels lange historie med at fordrive palæstinensere og nægte dem retten til at vende tilbage.
Historisk Baggrund: Nakba
Nakba, som betyder “katastrofe” på arabisk, refererer til den etniske udrensning af Palæstina og den næsten totale ødelæggelse af det palæstinensiske samfund i 1948.
I år er det 76 år siden denne tragiske hændelse fandt sted, hvor Israel blev oprettet gennem en voldelig proces, der omfattede tvangsfordrivelsen af hundredtusindvis af palæstinensere fra deres hjemland for at etablere en jødisk stat i overensstemmelse med den zionistiske bevægelses mål.
Mellem 1947 og 1949 blev mindst 750.000 af Palæstinas 1,9 millioner indbyggere gjort til flygtninge uden for statens grænser. Zionistiske styrker havde taget mere end 78 procent af det historiske Palæstina, etnisk udrenset og ødelagt omkring 530 landsbyer og byer samt dræbt omkring 15.000 palæstinensere i mere end 70 massakrer.
Selvom den 15. maj 1948 blev den officielle dag for at mindes Nakba, var de væbnede zionistiske grupper begyndt at fordrive palæstinenserne langt tidligere. Faktisk var halvdelen af det samlede antal palæstinensiske flygtninge allerede blevet tvangsforflyttet fra deres land inden den 15. maj.
Denne systematiske udvisning og konfiskering af palæstinensisk land og ejendom er blevet anerkendt som en kerneelement i Israels apartheidpolitik.
FN’s Generalforsamling og Sikkerhedsråd har gentagne gange opfordret Israel til at overholde palæstinensernes ret til at vende tilbage, men Israel har konsekvent nægtet at anerkende denne ret.
Nakba-årsdagen minder ikke kun om de tragiske hændelser i 1948, men også om den vedvarende uretfærdighed, som palæstinenserne udsættes for. Nakba havde en dyb indvirkning på det palæstinensiske folk, som mistede deres hjem og deres land. Det forbliver en dybt traumatisk hændelse i deres kollektive hukommelse og fortsætter med at forme deres kamp for retfærdighed og for deres ret til at vende tilbage til deres hjem.
Gaza
Siden den 6. maj er et estimeret 450.000 palæstinensere blevet tvangsfordrevet fra Rafah i det sydlige Gaza, mens Israel intensiverer sine militæroperationer på jorden og i luften. Siden oktober sidste år har denne offensiv dræbt 35.233 og såret 79.141 mennesker.
Denne massefordrivelse har sat hundredtusindvis af liv i fare og blokeret adgangen til livsvigtig humanitær nødhjælp. Størstedelen af de fordrevne har allerede oplevet flere tvangsforflyttelser under Israels syv måneder lange militære offensiv i Gaza.
Denne gentagne fordrivelse er en hjerteskærende gentagelse af de scener, der udspillede sig under Nakba, og understreger det akutte behov for at finde en varig og retfærdig løsning, der respekterer palæstinensernes menneskerettigheder og deres ret til at vende tilbage.
Erika Guevara Rosas, Amnesty Internationals Senior Director for Research, Advocacy, Policy and Campaigns, udtalte: “Det er dybt rystende at se de skræmmende scener fra Nakba gentage sig, mens store grupper af palæstinensere i Gaza bliver tvunget til at flygte til fods i søgen efter sikkerhed igen og igen. På denne Nakba-dag er palæstinensernes skæbne mere faretruende end nogensinde – fordrevet og udsat for systematiske menneskerettighedskrænkelser under en brutal besættelse – med dem i Gaza, der også står over for den umiddelbare risiko for folkemord og kæmper med sult.”
Guevara Rosas understregede også, at Israels årtier lange nægtelse af palæstinensernes ret til at vende tilbage er en af de grundlæggende årsager til konflikten, og den nylige voldseskalation viser, at dette problem ikke længere kan overses.
Amnesty International opfordrer i en pressemeddelelse det internationale samfund til at gøre alt, hvad der står i dets magt, for at forhindre yderligere tvangsforflyttelser af palæstinensere og vende den permanente fordrivelsesstatus ved at muliggøre en meningsfuld udøvelse af deres ret til at vende tilbage. Der skal også være en øjeblikkelig og varig våbenhvile fra alle parter i Gaza. En bæredygtig og retfærdig løsning på denne konflikt skal sikre menneskerettighederne, herunder palæstinensernes ret til at vende tilbage, og sikre retfærdighed og erstatning til ofrene for overtrædelser af international lov.
Kilder:
Billede: @UNRWA på X