Nyheder

Opråb til regeringen: Danmarks passivitet påvirker krigen mod Gaza

Puls48

Udgivet af: Ditte Bloch Noer

Budskabet til den danske regering er klar. Danmark er alt for passive i forhold til Israels krig mod Gaza og deres ulovlige besættelse af Vestbredden.

I en erklæring sendt til Udenrigsministeren, Udenrigspolitisk Nævn og Udenrigsudvalget udtrykker de 17 fremtrædende underskrivere, herunder tidligere udenrigsminister, Mogens Lykketoft, tidligere formand for Folketingets Udenrigsudvalg, Jørgen Estrup, og Peter Hansen, tidligere FN Undergeneralsekretær for Humanitære Anliggender og tidligere UNRWA Generalkommissær, deres dybe frustration og bekymring over den danske regerings vedholdende tavshed i forhold til de systematiske krænkelser af menneskerettigheder og overgreb, der udgør klare krigsforbrydelser, og har fundet sted de seneste 11 måneder.

De 17 prominente underskrivere har alle særlig viden om og erfaringer fra Mellemøsten. Det er derfor et emne, som både berører dem, men også mange andre mennesker dybt. De mener, at den danske regerings passivitet og tavshed har konsekvenser for Palæstina, og for Danmarks troværdighed. Deres dybe bekymringer baserer sig blandt andet på samtaler med tidligere og nuværende kolleger fra alle dele af verden.

Som seniorkonsulent og mellemøstekspert, Malene Sønderskov, og Uffe Gjerding, der er tidligere mellemøstmedarbejder i Folkekirkens Nødhjælp og i Kirkernes Verdensråd, forklarer det, er Danmarks troværdighed på spil, fordi “vi ofte hører danske politikere sige, at Danmark taler med langt større vægt end vores faktiske størrelse berettiger til, fordi vi fremstår som et land, der konsekvent arbejder for at håndhæve internationale aftaler og ’spille’ efter fælles spilleregler. Den rolle kan vi ikke spille, når den opfattelse breder sig, at Danmark i forhold til den arabiske verden fører politik efter andre standarder, end den der eksempelvis gælder i forhold til Ruslands angreb på Ukraine.”

Tidligere generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, Christian Balslev-Olesen, er også blandt de 17 underskrivere, forklarer uddybende, at “Danmarks politik indirekte påvirker krigen i Gaza, idet vi – gennem vores passivitet – ikke medvirker til at ’øge det politiske pres’, der er forbundet med systematiske krænkelser af alle regler for krig endda i en grad, hvor Den Internationale Domstol (ICJ) har resolveret, at der er begrundet mistanke om folkedrab. Danmark har endnu ikke meldt ud med klare politiske konsekvenser i kølvandet af ICJs udtalelse om, at de israelske bosættelser helt klart er ulovlige, og at tredje lande har en forpligtelse til at drage konkrete følger af domstolens kendelse herom. Tiden har tydeligt vist, at erklæringer og fordømmelser ikke gør det mindste indtryk på den politik, som Israel fører i de besatte områder og overfor den palæstinensiske befolkning.”

Enkelte politikere har allerede udtrykt, at erklæringen er relevant og betimelig. Håbet blandt de 17 afsendere er, at skabe en større grad af støtte blandt danske politikere og meningsdannere til den internationale lovgivning, der skal beskytte os alle sammen mod folkemord og den slags rædsler, som vi ser udspille sig i Mellemøsten lige nu. Som de understreger, “betyder det noget, ikke kun for Israel og palæstinenserne, der hver for sig og på forskellig måde lider under fraværet af respekt for basale regler for krig, men også for Danmark og for hele det internationale retssystem, som blev formet efter den anden verdenskrig som et svar på den tids rædsler. Rædsler, der desværre nu udspiller sig igen.”

Ifølge journalist Knud Vilby er der en række internationale forpligtelser, der fremhæves i erklæringen, som Danmark ikke lever op til. “EU’s associeringsaftale med Israel, som forpligter Israel på at overholde menneskerettigheder og Danmark til at arbejde aktivt for at internationale regelsæt overholdes, herunder at EU ikke bidrager direkte eller indirekte til Israels ulovlige bosættelsespolitik. Det er en forpligtelse Danmark – og EU – har negligeret siden tiltrædelsen af det første associeringsaftale ved at lade bosætterprodukter blive solgt med toldbegunstigelse og uden ordentlig varedeklaration i danske supermarkeder.”

“Salg af danske våbendele, der ender i udstyr, som sælges til Israel og nu bevisligt bliver brugt i bombardementerne af befolkningen i Gaza. Det er er sag, som Amnesty, Oxfam og Action Aid har rejst. Og nu Danmarks beslutning om at afstå fra at stemme om en resolution i FN’s generalforsamling, der pålægger Israel at bringe besættelsen til ophør indenfor 12 måneder. Og det på trods af at Danmark har udtrykt respekt for ICJs rådgivende kendelse for 2 måneder siden, hvor besættelsen blev kendt ulovlig. Adskillige andre europæiske lande, herunder Norge, Spanien, Belgien, Finland og Frankrig, stemte for.”

Afstemningen i FN’s Generalforsamling fandt sted i går, d. 18. september. Et overvældende flertal stemte for en resolution, der kræver, at Israel afslutter “sin ulovlige tilstedeværelse i det besatte palæstinensiske område” inden for 12 måneder. Kun 14 lande stemte imod resolutionen, mens Danmark afstod fra at stemme, hvilket efterfølgende har affødt stor kritik.

Danmarks manglende stemme ved afstemningen bekræfter i høj grad nødvendigheden af erklæringen, der kommer med en række meget konkrete opfordringer til den danske regering.

Erklæring om Danmarks Gaza-politik

Køb abonnement hos Puls 48 eller støt via mobilepay: 18459

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.

Kort nyt
Debatindlæg

Debatindlæg

Følg os på:

Vi samarbejder med et stort netværk af journalister, der sikrer nøjagtig og aktuel dækning fra de mest essentielle steder og begivenheder. Vores ambition er at dække de historier, der fortjener opmærksomhed, og præsentere faktuel nuanceret indsigt.

Tak, du er nu tilmeldt puls48 nyhedsbrev

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.