Nyheder

Oxfam: Israels systematiske brug af vand som våben mod Gaza

Puls48

Udgivet af: Mohammad Hdr

En ny rapport fra Oxfam, “Water War Crimes,” afslører i chokerende detaljer, hvordan Israel systematisk har brugt vand som et våben mod den palæstinensiske befolkning i Gaza. Rapporten, der er baseret på omfattende research og feltarbejde, dokumenterer en række alvorlige krænkelser af international lov og menneskerettighederne.

Israels handlinger har resulteret i en drastisk reduktion af vandforsyningen i Gaza, hvor tilgængeligt vand nu kun udgør 4,74 liter per person per dag – en nedgang på 94% siden oktober 2023. Dette er langt under det internationale minimum på 15 liter per dag for nødsituationer og truer direkte befolkningens overlevelse.

 

Systematisk brug af vand som våben

Rapporten afslører, hvordan Israel systematisk har brugt vand som et våben i sin krig mod Gaza. 

Israels militær har gentagne gange beskadiget og ødelagt vandinfrastruktur, forurenet vandkilder og blokeret forsyninger, hvilket har lammet vandforsyningen i Gaza.

Ifølge Lama Abdul Samad, Oxfams specialist i vand og sanitet har Israels handlinger systematisk frataget palæstinenserne i Gaza adgang til rent vand. Manglen på vand har alvorlige konsekvenser for sundheden og livskvaliteten for de mennesker, der bor i Gaza.

Rapporten dokumenterer, hvordan Israels militære angreb siden 7. oktober 2023 har beskadiget eller ødelagt fem vand- og sanitetsfaciliteter hver tredje dag. Dette har resulteret i, at vandproduktionen i Gaza er faldet med 84%, mens den eksterne vandforsyning fra Israels nationale vandfirma Mekorot er reduceret med 78%.

Et centralt element i rapporten er afbrydelsen af vandforsyningen gennem Mekorot. På trods af at de tre hovedlinjer, som leverer vand til Gaza By, Khan Younis og Deir El Balah, havde kapacitet til at levere 55.200 kubikmeter vand dagligt, blev der i perioden fra oktober 2023 til maj 2024 kun leveret i gennemsnit 12.168 kubikmeter vand dagligt – mindre end en fjerdedel af kapaciteten.

“Disse afbrydelser har gjort det umuligt for befolkningen at få adgang til tilstrækkeligt vand til deres daglige behov,” fremhæver rapporten.

Israels ødelæggelse af kritisk vandinfrastruktur inkluderer også ødelæggelsen af to vandlaboratorier, hvilket har forringet evnen til at sikre vandkvaliteten. Den første blev ødelagt i november 2023, og den anden den 21. marts 2024. Derudover har Israels blokade forhindret adgang til vandtestudstyr, som Oxfam har forsøgt at levere.

“På trods af gentagne forsøg på at få tilladelse til at indføre vandtestudstyr, er dette blevet blokeret af de israelske myndigheder,” bemærker rapporten.

Desuden dokumenterer rapporten ødelæggelsen af vand- og sanitetsinfrastruktur ved sundhedsfaciliteter. Ifølge WHO blev 464 sundhedsfaciliteter angrebet, hvilket resulterede i alvorlige skader på vandforsyningen til mange af Gazas hospitaler.

Den 24. november 2023, timer før de israelske styrker trak sig tilbage fra det Indonesiske hospital i det nordlige Gaza, ødelagde de hospitalets iltenhed, generator og vandledninger, hvilket gjorde det umuligt at holde hospitalet i drift.

Nasser hospitalet i Khan Younis blev den 12. februar 2024 hårdt ramt, da israelske styrker ødelagde kloaksystemet, som førte til oversvømmelser i akutafsnittet, mens hospitalet var belejret. Dette skabte yderligere pres på det allerede overbelastede sundhedssystem.

Den systematiske ødelæggelse og blokering af vandforsyninger fremstår ikke kun som en krigsmetode, men også som kollektiv afstraffelse. Dette fremgår af de gentagne angreb på vand- og sanitetsinfrastruktur, som har skabt en vedvarende humanitær katastrofe og har ført til store sundhedsproblemer blandt Gazas befolkning. Ifølge rapporten har disse handlinger skabt forhold, der kan betragtes som “indiskriminerende og uforholdsmæssige,” hvilket bryder med international humanitær lov og udgør en alvorlig trussel mod befolkningen i Gaza.

 

Israels blokade af nødhjælp

Rapporten fra Oxfam afslører også, hvordan Israel aktivt hindrer nødhjælp til Gaza. Israels systematiske blokering af nødhjælp inkluderer forsinkelser og afvisninger af forsyninger, der er afgørende for overlevelse, såsom desalineringsenheder og reparation af vandinfrastruktur.

En særlig belastende praksis er den krævende ’pre-clearance’ proces, som kræver, at humanitære organisationer indsender detaljerede specifikationer for hvert eneste objekt. Selv efter godkendelse bliver forsyninger ofte tilbageholdt ved grænsen.

Desuden har de israelske myndigheder ødelagt veje og infrastruktur, hvilket gør det næsten umuligt for nødhjælpsorganisationer at levere forsyninger i Gaza. Bomber der ikke er detoneret og omfattende bygningsaffald udgør yderligere farer og hindringer for nødhjælpsarbejde.

Rapporten belyser også, hvordan Israel har tvunget store dele af Gazas befolkning til at evakuere til såkaldte “sikre zoner.” Den 6. maj 2024 udstedte det israelske militær en evakueringsordre i den østlige del af Rafah og grænseområderne til Egypten, hvor størstedelen af de 1,7 millioner mennesker, der er blevet fordrevet fra det nordlige Gaza, Gaza By og Khan Younis, havde søgt tilflugt. Israel har udpeget Al Mawasi som en “sikker zone,” men dette område mangler de mest basale livsbetingelser.

Al Mawasi, et smalt kystområde på 8,5 km langs Middelhavet, har ingen nærliggende vandkilder, hvilket betyder, at al vand skal transporteres ind. Med Rafah grænseovergangen utilgængelig og vandbrønde i Khan Younis og Deir El Balah stort set ødelagte, står de fordrevne palæstinensere uden mulighed for at få tilstrækkeligt vand.

“Dette område kan potentielt blive verdens mest tætbefolkede område for fordrevne, med 117.647 mennesker per kvadratkilometer,” advarer rapporten.

”Coastal Municipalities Water Utility” (CMWU) forbereder sig på at levere vand til op mod en million mennesker i Al Mawasi, men selv med al tilgængelig kapacitet vil hver person kun modtage 2,48 liter vand om dagen.

“Dette er usædvanligt lave mængder, sjældent set selv under ekstrem tørke,” bemærker rapporten.

Rapporten fra Oxfam fremhæver de alvorlige og vedvarende trusler mod folkesundheden i Gaza som følge af Israels systematiske ødelæggelse af vand- og sanitetsinfrastruktur.

Mangel på rent vand og ordentlige sanitetsforhold har skabt ideelle betingelser for spredning af vandbårne sygdomme. Ifølge rapporten lider mere end en fjerdedel af Gazas befolkning nu af sygdomme, der under normale omstændigheder kunne have været forhindret.

Den manglende adgang til rent vand har ført til en markant stigning i tilfælde af diarré, hudinfektioner og andre vandbårne sygdomme, hvilket især rammer børn og ældre.

Ifølge rapporten overtræder Israels systematiske ødelæggelse af vand- og sanitetsinfrastruktur samt blokering af nødhjælp adskillige brud på international lov, konventioner og menneskerettigheder.

 

Kilde: Oxfam

Billede:  [Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera] – Palæstinensere fylder deres plastikdunke med vand i Gaza By i oktober.

 

Køb abonnement hos Puls 48 eller støt via mobilepay: 18459

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.

Kort nyt
Debatindlæg

Debatindlæg

Følg os på:

Vi samarbejder med et stort netværk af journalister, der sikrer nøjagtig og aktuel dækning fra de mest essentielle steder og begivenheder. Vores ambition er at dække de historier, der fortjener opmærksomhed, og præsentere faktuel nuanceret indsigt.

Tak, du er nu tilmeldt puls48 nyhedsbrev

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.