Palæstinensiske lastbilchauffører frygter for deres sikkerhed efter et voldeligt angreb fra israelske bosættere på nødhjælpskonvojer til Gaza.
Angrebet fandt sted mandag ved Tarqumiya-checkpoint nær Hebron på den besatte Vestbred. Ifølge flere vidner undlod israelske soldater at gribe ind for at stoppe angrebet.
Ifølge The Guardian blev lastbilerne med nødhjælp angrebet af omkring 400 israelske bosættere, som kastede sten, smadrede bilernes ruder, punkterede dækkene og smed kasser med mad ud på vejen.
Yazid al-Zoubi, en af de berørte chauffører, beskrev angrebet som barbarisk og udtrykte chok over, at israelske soldater, der eskorterede lastbilerne, ikke greb ind. “Vi er chokerede og overraskede over, at hæren ikke gav os nogen form for beskyttelse,” sagde Zoubi til The Guardian. “Selv om de var til stede og så, hvad der skete, stod de bare og kiggede på, mens bosætterne hærgede.”
Order 9, en højreekstremistisk gruppe, tog ansvar for angrebet og hævdede, at det var en handling for at forhindre forsyninger i at nå Hamas. Ifølge Haaretz og CBS News har gruppen en mission om at stoppe al nødhjælp til Gaza, indtil alle israelske gidsler frigives.
Videoer delt på sociale medier viser israelske bosættere, der klatrer op på lastbiler og smider fødevarepakker ud på vejen. Andre billeder viser israelske bosættere, der tømmer sække med mel og ødelægger andre forsyninger.
Reaktioner fra chaufførerne
Mange chauffører, heriblandt Haitham Abu Khairo, som ejer en af de ødelagte lastbiler, har udtrykt dyb frustration og frygt.
“Jeg formåede at flygte, men det, der skete, er alvorligt. Den israelske regering skal straffe dem, der begår sådanne handlinger, med den hårdeste straf,” sagde Abu Khairo til The Guardian. Han anslår at have mistet omkring 250.000 israelske shekels (ca. 466.000 kroner) i angrebet.
Adel Amer, medlem af en lastbilforening på Vestbredden, fortalte Reuters, at omkring 15 lastbiler blev beskadiget, og at skaderne beløber sig til cirka 1,6 mio. pund (ca. 13.915.000 kroner).
“Chaufførerne nægter nu at tage varer til Gaza, fordi de er bange,” fortalte Amer.
Yazid al-Zoubi beskrev også, hvordan bosætterne smadrede bilernes ruder, punkterede dækkene og smed kasser med mad ud på vejen. “Jeg har aldrig oplevet et så brutalt angreb før. Min psykiske tilstand er ødelagt; jeg kan ikke tænke klart, jeg kan ikke sove. Vi er ikke smuglere. Vi blev enige om at transportere varer lovligt gennem overgangen under overvågning af de israelske myndigheder.”
Internationale reaktioner
Angrebet har vakt international fordømmelse. USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, kaldte angrebet en “total skandale” og tilføjede, at USA ville tage dette op på højeste niveau med den israelske regering. “Det er fuldstændig uacceptabelt, at folk angriber og plyndrer disse konvojer, som kommer fra Jordan og skal levere humanitær bistand til Gaza,” sagde Sullivan ifølge CBS News.
Storbritanniens udenrigsminister, David Cameron, beskrev angrebet som “afskyelig” og krævede, at Israel stiller de ansvarlige til regnskab. Han tilføjede, at han ville tage sagen op med den israelske regering for at sikre, at sådanne angreb ikke gentager sig.
Israelske myndigheder
Palæstinensiske og menneskerettighedsgrupper har længe anklaget det israelske militær og politi for bevidst at undlade at gribe ind, når bosættere angriber palæstinensere på Vestbredden.
Sapir Sluzker Amran, en israelsk fredsaktivist, der var vidne til hændelsen, fortalte CBS News tirsdag, at gruppen, der stoppede lastbilerne og derefter kastede maden på jorden, hovedsageligt bestod af israelske bosættere og ekstremister.
“De startede for nogle måneder siden. De samler mange penge ind og har mange støtter i regeringen,” fortalte Amran til CBS News og fortalte , at israelske ekstremister ofte bliver informeret om nødhjælpskonvojer af militær- og politimyndigheder, hvilket gør dem i stand til at planlægge deres angreb. “De ved det på forhånd, de får information om, hvornår lastbilerne ankommer, og de offentliggør det på sociale medier og WhatsApp-grupper for at opfordre folk til at blokere eller skade nødhjælpen,” sagde Amran.
Amran fortalte også, at hun selv blev angrebet af en bosætter foran en israelsk soldat, der ikke greb ind. “Jeg blev angrebet af en af bosætterne foran en IDF-soldat, der stod meget tæt på os – måske mindre end en meter væk – og så, at han slog mig,” sagde hun til CBS News. “De [IDF] beskyttede ham og tog ham til siden.”
Risikoen ved humanitært arbejde
Dette angreb har ikke kun afsløret de farer, som humanitær hjælp til Gaza indebærer, men også den manglende beskyttelse, som palæstinensiske lastbilchauffører oplever.
Human Rights Watch har rapporteret, at israelske styrker har udført mindst otte angreb på nødhjælpskonvojer og faciliteter i Gaza siden starten af den israelske militæroffensiv i oktober.
“De israelske myndigheder udsendte ikke advarsler til nogen af nødhjælpsorganisationerne før angrebene, som dræbte eller sårede mindst 31 nødhjælpsarbejdere og dem, der var med dem,” udtalte gruppen i en pressemeddelelse.
FN har også rapporteret, at en af deres sikkerhedsmedarbejdere blev dræbt i Rafah. “Generalsekretæren er dybt bedrøvet over at høre om drabet på en medarbejder fra FN’s Department of Safety and Security og såret af en anden medarbejder, da deres FN-køretøj blev angrebet på vej til det Europæiske Hospital i Rafah,” sagde en talsmand for FN’s generalsekretær.
Kilder: The Guardian, CBS news og Haaretz
Billede: Al Jazeera nyhedsdækning