Nyheder

Palæstinensiske flygtninge i Egypten kæmper for overlevelse efter flugten fra israelske angreb

Puls48

Udgivet af: Mohammad Hdr

Efter at have undsluppet de intense israelske angreb i Gaza står mange palæstinensere over for nye udfordringer i Egypten, hvor de mangler klar juridisk status og har begrænsede forsørgelsesmuligheder. Ifølge Middle East Eye har flere palæstinensere betalt store summer i bestikkelse for at krydse grænsen og søge sikkerhed i Egypten.

De sidste syv måneder har været præget af israelske aggression i Gaza, hvor over 34.000 palæstinensere, fortrinsvis kvinder og børn, er blevet dræbt af det israelske militær. Befolkningen lider også under Israels belejring, der begrænser adgangen til vigtige forsyninger som mad og medicin.

Middle East Eye rapporterer, at nogle palæstinensere har forladt Egypten for at rejse videre, men mange er strandet i landet uden de nødvendige visa. En betydelig del af de palæstinensere, der befinder sig i Egypten, kom oprindeligt for medicinsk behandling eller som studerende. Andre er dobbelt statsborgere eller havde råd til at betale de krævede bestikkelsessummer.

Ankomsten til Egypten har dog ikke bragt en ende på deres lidelser. Mange står over for nye problemer uden støtte fra den egyptiske stat eller internationale organisationer. Flere har ønsket at bruge pseudonymer, da afsløring af deres identitet kan bringe deres ophold i landet i fare, fremhæver Middle East Eye.

 

Beskæftigelse

Efter en dyr flugt fra Gaza står 42-årige Hamid, far til tre, over for nye udfordringer i Egypten. Ifølge Middle East Eye betalte Hamid et koordinationsgebyr på 17.500 dollars (ca. 121.000 kroner) til rejsebureauet Ya Hala, der har tætte forbindelser til Egyptens sikkerhedsmyndigheder, som udsteder udrejsetilladelser til Gazas indbyggere.

Med kun et midlertidigt visum er Hamid udelukket fra at ansøge om opholdstilladelse eller registrere sig som flygtning, og hans børn kan ikke deltage i egyptiske skoler.

“Vores levevilkår er forfærdelige. Jeg bruger min opsparing og håber bare, at krigen slutter, før jeg løber tør for penge,” fortalte Hamid til Middle East Eye.

Selvom nogle palæstinensere har formået at forlade Egypten, har mange ikke råd til at købe mad. Hamid udtrykker sin skuffelse over den internationale respons: “Jeg er meget skuffet over verden.”

Han forklarede, at de første palæstinensere, der flygtede, modtog mest hjælp, da der var større solidaritet med deres situation. Tidligt i krigen sænkede nogle udlejere huslejen for palæstinensere fra Gaza, men denne støtte er aftaget i takt med, at krigen har varet i flere måneder.

Middle East Eye rapporterer også om Facebook-opslag fra egyptiske udlejere, der direkte afviser at leje ud til palæstinensere.

Nogle palæstinensere har taget sagen i egen hånd ved at arbejde ulovligt eller starte små virksomheder i en egyptisk vens eller slægtnings navn.

Mohammed, en anden palæstinenser, har åbnet en fastfood-restaurant med retter fra Gaza. “Intet er i mit navn, hvilket ikke er særlig smart, men jeg kunne ikke gøre andet,” fortalte han Middle East Eye. Han forklarer, at han undertiden ansætter andre palæstinensere uden kontrakt for at hjælpe dem, selvom det er ulovligt.

 

Sundhedspleje og lægehjælp

For palæstinensere, der er flygtet fra Gaza, er manglende beskæftigelse blot én af mange udfordringer. Sundhedspleje udgør også en stor udfordring, især for dem, der blev såret under Israels krig mod Gaza

Middle East Eye rapporterer om vanskelighederne ved at få medicinsk behandling, hvilket især påvirker de flygtninge, der betalte for at komme til Egypten.

Samar, en 39-årig mor og tidligere lærer ved en FN-skole i Gaza By, kæmper for at få behandling til sin 16-årige datter. Under krigen blev datteren såret og har stadig tre granatsplinter i sit venstre ben. Selvom hun er i en desperat situation, kunne datteren ikke blive sendt til behandling i Egypten, da hendes skader ikke blev betragtet som kritiske.

“Jeg gik til hospitaler i Egypten for at spørge, om de kunne hjælpe min datter og fjerne granatsplinterne,” forklarede Samar til Middle East Eye. Men hospitalerne nægtede at behandle hende gratis, som de ville have gjort med sårede fra Gaza, der var sendt til behandling i Egypten. “Hun straffes reelt for at have betalt for at flygte fra krigen.”

Samar står også over for økonomiske udfordringer. Selvom hun stadig får løn fra sit arbejde som lærer, er det ikke nok til at dække familiens behov. Hendes mand blev i Gaza, hvor han har mistet sit job siden krigens start. Hendes løn skal derfor dække både udgifterne i Egypten og hendes mands udgifter i Gaza.

“I Egypten skal jeg betale husleje, regninger og dagligvarer. Vi forlod Gaza med næsten ingenting, så jeg måtte købe en masse basisting, da vi kom til Egypten,” sagde hun. “Jeg brugte min opsparing på koordinationsgebyret, og nu har jeg ikke nok til at betale for min datters operation.”

 

Uddannelse

For at sikre, at palæstinensiske børn ikke sakker bagud i deres uddannelse, har flere skoler på den besatte Vestbred tilbudt fjernundervisning. Efterspørgslen er dog stor, og ventelisterne lange.

Samar, som kom til Kairo for to måneder siden, tilmeldte sig straks ved den palæstinensiske ambassade for at skrive sine børn op til undervisning. “Vi venter stadig. Min oplevelse med den palæstinensiske ambassade har været forfærdelig,” fortalte hun til Middle East Eye.

En betydelig støtte har været Al-Azhar, Egyptens højeste muslimske autoritet, der har åbnet dørene for palæstinensere uden omkostninger. Selvom dette tilbud er en nødvendig lettelse for mange, løser det ikke alle udfordringer.

De palæstinensere, Middle East Eye talte med, udtrykte stadig usikkerhed og uvished. Hamid nævnte, at en familie, han havde mødt, besluttede at vende tilbage til Gaza, da de ikke længere kunne betale huslejen og blev opsagt af deres udlejer.

“En anden ven vendte tilbage efter tre måneder i Egypten, fordi han hellere ville sulte i Gaza end i Egypten. Han løb tør for penge og kunne ikke arbejde,” forklarede Hamid.

Selvom nogle egyptere har arbejdet for at indsamle penge til de nødlidende palæstinensere, siger flygtningene, at disse gode tiltag ikke har været tilstrækkelige.

Samar understreger behovet for en bedre organiseret indsats. “Vi har brug for, at det nu organiseres i større skala af både de palæstinensiske og egyptiske myndigheder,” sagde hun. 

Kilde: Middle East Eye

Billede: Al Jazeera nyhedsdækning

Køb abonnement hos Puls 48 eller støt via mobilepay: 18459

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.

Kort nyt
Debatindlæg

Debatindlæg

Følg os på:

Vi samarbejder med et stort netværk af journalister, der sikrer nøjagtig og aktuel dækning fra de mest essentielle steder og begivenheder. Vores ambition er at dække de historier, der fortjener opmærksomhed, og præsentere faktuel nuanceret indsigt.

Tak, du er nu tilmeldt puls48 nyhedsbrev

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.