Nyheder

USA hævder, at Hamas står i vejen for en våbenhvile – men er det Hamas eller Israel?

Puls48

Udgivet af: Mohammad Hdr

Af /Al Jazeera/

Denne artikel tager udgangspunkt i Al Jazeeras rapportering, der undersøger de forskellige påstande og holdninger omkring våbenhvileforslaget mellem Israel og Hamas. USA’s regering hævder, at det er Hamas, der står i vejen for en våbenhvile, mens Hamas udtrykker støtte til forslaget, og Israel ikke tager klart stilling.

USA’s regering insisterer på, at Israel er ombord, men Israels tilbageholdenhed fortæller en anden historie.

USA’s holdning til våbenhvilen i Gaza er, at Hamas er ansvarlig for alle problemerne, og at Israel ikke bare har accepteret aftalen, men også har været med til at udforme den. Siden Joe Biden annoncerede sit forslag om en våbenhvile, har hans administration gentaget dette budskab. USA har endda rejst spørgsmålet i FN’s Sikkerhedsråd, som har støttet en resolution, der erklærede, at Israel havde accepteret aftalen.

På trods af USA’s forsøg på at fremstille Hamas som den stædige part, har Hamas ifølge Al Jazeera udtalt sig positivt om forslaget. Modsat nægter Israel at fortælle, om de støtter forslaget. Hamas har konsekvent sagt, at de støtter en våbenhvile og ønsker en afslutning på kampene i Gaza. Gruppen har også udtalt, at de ser positivt på en aftale, og dens politiske leder, Ismail Haniyeh, udtalte søndag, at gruppens holdning var “i overensstemmelse med de grundlæggende principper” i våbenhvileforslaget.

I begyndelsen af maj accepterede Hamas et egyptisk-qatarisk forslag, der skitserede en våbenhvile, og som kun havde mindre forskelle i forhold til det nuværende forslag.

 

Hvad har Israels svar været?

Israel har kun været tydelige om, hvad de ikke ønsker: ingen afslutning på krigen før “Hamas er besejret.” Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu og hans regering har haft to uger til at bekræfte, at forslaget er deres, men har valgt ikke at gøre det. I stedet blev det rapporteret, at Netanyahu på et lukket møde udtalte, at Bidens beskrivelse af forslaget var “unøjagtig” og “ufuldstændig.”

Dette har ikke forhindret USA i at placere skylden på Hamas. Udenrigsminister Antony Blinken gentog overfor Al Jazeera torsdag, at Israel havde accepteret forslaget, mens Hamas ikke havde. Samme dag sagde Biden, at det største problem, der forhindrede en våbenhvile, var, at Hamas nægtede at tilslutte sig.

 

Hvad er Bidens våbenhvileforslag?

Forslaget er en tre-fase plan, hvor første fase indebærer en midlertidig standsning af kampene og frigivelsen af nogle fanger, mens parterne forhandler om de næste to faser, som vil inkludere en permanent våbenhvile.

På trods af USA’s påstande om, at forslaget blev støttet af Israel, har Netanyahu stået fast på, at Israel ikke vil opgive målet om at “ødelægge Hamas’ styrings- og militære kapaciteter,” rapporterer Al Jazeera.

 

Hvad er Hamas’ holdning?

Hamas’ ønske om flere garantier i forbindelse med våbenhvileforslaget synes ifølge Al Jazeera at være resultatet af en kombination af selvopretholdelse og manglende tillid til, at Israel vil overholde forslaget.

Hamas præsenterer sine ændringsforslag som en måde at opnå forsikringer om, at Israel ikke blot vil opgive aftalen efter første fase og fortsætte krigen.

I modsætning til Israels position, der fokuserer på “militært nederlag for Hamas” for at eliminere det, som Israel siger, er en eksistentiel sikkerhedstrussel, deler den palæstinensiske gruppe USA’s erklærede mål om en permanent ophør af fjendtligheder og en tilbagetrækning af israelske styrker fra Gaza.

 

Hvad vil USA gøre nu?

Situationen er vanskelig for USA, fordi det efter at have været så vokale støtter af Israel fra krigens begyndelse er svært at antyde, at en afslutning på krigen nu er prioriteten, og at fokus skal være på, hvordan Gaza vil se ud efter krigen.

Biden er fanget i et dilemma, med muligheden for at afslutte krigen mod Gaza inden valgkampen hurtigt forsvinder, mens USA kæmper for at finde en løsning, der stopper kampene og samtidig sikrer, at Hamas ikke forbliver ved magten, mens de samtidig fremstår som om, de ikke opgiver Israel.

Al Jazeera rapporterer, at der går rygter om, at Netanyahu bag kulisserne ønsker en aftale, som måske forklarer, hvorfor USA bliver ved med at sige, at våbenhvileforslaget er et israelsk forslag.

 

Kilde: Al Jazeera

Billede: [Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera] – Februar 2024: Israelsk bombardement i det centrale Gaza, som dræbte flere familier.

Køb abonnement hos Puls 48 eller støt via mobilepay: 18459

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.

Kort nyt
Debatindlæg
Mest læste nyheder
Puls 48 Anbefaler
Følg os på:

Vi samarbejder med et stort netværk af journalister, der sikrer nøjagtig og aktuel dækning fra de mest essentielle steder og begivenheder. Vores ambition er at dække de historier, der fortjener opmærksomhed, og præsentere faktuel nuanceret indsigt.

Tak, du er nu tilmeldt puls48 nyhedsbrev

Vær med til at skabe en mere nuanceret og retfærdig fortælling om Palæstina.