FN’s beslutning om at tilføje Israel til “list of shame” – en liste over lande og væbnede styrker, der ikke gør nok for at beskytte børn i krigs- og konfliktområder – kan få alvorlige konsekvenser for Israel.
De lande, der tager listen alvorligt, vil blive nødt til at revurdere deres diplomatiske relationer med Israel. Dette kan også få forretningsmæssige konsekvenser for virksomheder, der ikke ønsker at blive associeret med lande på listen, især da det handler om at beskytte børn i krigs- og konfliktområder.
Det har altid været en bekymring for Israel at blive placeret på listen, og nu bliver det en realitet. Den diplomatiske isolation, som Israel har oplevet i forhold til beslutninger fra ICJ og ICC, kunne de afvise, men dette er en meget mere alvorlig anklage. Tilføjelsen på “list of shame” påvirker Israels internationale image og relationer direkte. Mens ICJ og ICC’s beslutninger ofte kan ignoreres på grund af politiske og juridiske komplikationer, vil en placering på “list of shame” straks påvirke Israels diplomatiske og økonomiske forbindelser.
Lande og virksomheder, der ønsker at undgå forbindelser med lande anklaget for at skade børn i krigs- og konfliktområder, bør reagere hurtigt, hvilket kan medføre betydelige politiske og økonomiske konsekvenser for Israel. Israels tilføjelse på “list of shame” kommer efter, at ICJ beordrede Israel til at stoppe sin militære operation i Rafah og uhindret lade nødhjælp komme ind i Gaza. Det sker også efter, at ICC’s chefanklager har anmodet om arrestordrer på israelske ledere. Yderligere sker dette i en tid, hvor flere europæiske lande har anerkendt Palæstina som en selvstændig stat.
De humanitære katastrofer for børn som følge af Israels krig mod Gaza er også betydelige: Over 15.000 børn er blevet dræbt, 3.000 børn har mistet et eller flere lemmer, og over 20.000 børn har mistet en eller begge forældre. I otte måneder har børnene ikke gået i skole. Tilføjelsen på “list of shame” er meget alvorlig, for ser man på de lande, som er på listen eller har været på listen, er det primært lande uden for den vestlige verden.
Israels placering på listen vil rejse spørgsmål om landets overholdelse af internationale menneskerettigheds normer og kan føre til øget pres fra internationale menneskerettighedsorganisationer og civilsamfundet. Økonomiske sanktioner og boykotter kan blive indført af flere lande og internationale organisationer. Israels militære samarbejde med andre nationer kan blive påvirket, idet nogle lande måske vælger at suspendere eller begrænse deres militære støtte og samarbejde. Endelig kan Israels fortsatte krigshandlinger og reaktioner på denne placering afgøre, om landet vil blive yderligere isoleret på den internationale scene, hvilket kan have langsigtede diplomatiske konsekvenser. Israel har forsøgt at forhindre at blive tilføjet på listen.
Flere israelske ledere har kritiseret, at Israel er blevet placeret på listen, og overvejer som reaktion at erklære UNRWA som en terrororganisation. Israels premierminister Benjamin Netanyahu sagde i går, at FN har sat sig selv på “historiens sorte liste” og fortsatte med at sige, at “det israelske militær er den mest moralske hær i verden, og ingen vanvittig beslutning fra FN vil ændre på det.” FN har netop sat det israelske militær på listen, så den mest “moralske” hær i verden er blevet placeret på en liste med blandt andre ISIS og Boko Haram. Israels udenrigsminister har kaldt beslutningen “skammelig” og “vil få alvorlige konsekvenser for Israels forhold til FN.”
Det bliver interessant at følge, hvordan Israels allierede vil reagere.